Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden egyes fillér bankadót vagy tranzakciós adót, amit a kormány a bankoktól von el, azt a gazdaságtól vonja el, hisz ezzel is szűkíti a hitelezés lehetőségeiket. Ezért különösen káros a tranzakciós adó elvonásának 130 milliárdról 280 milliárd forintra való emelése - nyilatkozta a Napi Gazdaság Online-nak Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, a Portfolion Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtökön bejelentett 2013-as büdzsétervek kapcsán. Amint arról beszámoltunk, a tervezett összeg nagysága alapján egyértelmű, hogy a terhet tovább fogják hárítani a hitelintézetek - szakírónk jegyzete erről itt olvasható.

Oszkó szerint ezért minden újabb adó kivetése káros a gazdaságra, hisz az rontja annak a versenyképességét. A volt pénzügyminiszter úgy látja, a korai költségvetési vitával a kormánynak egyetlen célja van: az ország kikerüljön az unió túlzottdeficit-eljárása alól, ám arról megfeledkeztek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), hogy ez nem a tervektől, hanem a majdan elért hiányszámoktól, vagyis a tényektől függ.

Jelenleg nem ismertek a jövő évi adótörvények, ráadásul a makropálya is meglehetősen bizonytalan, így költségvetés korai elfogadásával a kormány annak az esélyét növeli, hogy minél több alkalommal ki kell majd igazítani a büdzsét. A Bajnai-kormány arra törekedett a 2010-es költségvetés konzervatív pályára épüljön, vagyis a növekedési pályát alultervezte, ezzel szemben a Fidesz-kormány a növekedési pályát rendre felültervezi, ezzel kockáztatja a hiánycél elérését - vélekedett Oszkó Péter.

Romhányi Balázs, Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője szerint a jelenlegi költségvetés nem megalapozott, hisz a fő számokról hamarabb szavaz a parlament - július 13-án - mint ahogy a költségvetést megalapozó adótörvényeket egyáltalán beterjesztené a kormány. A korábbi - Kopits György vezette - Költségvetési Tanács elemző apparátusát vezető egykori főigazgató úgy véli, félő, hogy ezekről az adótörvényekről jelenleg a kormány azért sem mondott semmit, mert szigorításokra készül. Romhányi korábbi kritikája a korai költségvetési tervezésről itt olvasható.

Ennek fényében a szakember szerint nem hogy kevés, hanem sok az a két hét, amit a kormány a költségvetés vitájára szán. Mint ismert, a büdzsé tervezetét a kormány pénteken beterjeszti az Országgyűlés elé, ám annak parlamenti vitája csak július első napjaiban kezdődhet. Július 15-ére viszont a fő számokat már el is fogadnák a képviselők - ezzel bebetonozva a minisztériumi kiadásokat és a hiányszámokat, vagyis magát a büdzsét.

A tranzakciós adóból tervezett összeg felsrófolásával kapcsolatban világossá vált, hogy a "miniszterek föllázadtak", ezért került sor a kiadások 120 milliárdos növelésére. A kormány nem tudja tartani a Széll Kálmán tervben meghirdetett kiadáscsökkentő programot, ezért kényszerült a tranzakciósadó-bevételek emelésére. Romhányi szerint a parlamentnek nyáron nem a költségvetésen, hanem a strukturális reformokon kellene dolgoznia, ám nem ez történik.