Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakmailag megalázva, megfélemlítve, szorongásokkal küzdve, a tartós stressz miatt táppénzre kényszerülve dolgoztak az orvosok a veszprémi Cholnoky Ferenc kórházban, emiatt jó néhányan - nemcsak orvosok, hanem számos ápolónő is - végleg otthagyták a belgyógyászatot - írja az Index.

Az évek óta fokozódó elkeseredés és feszültség dacára az intézmény vezetése szőnyeg alá söpörte az egyik főorvosnő viselkedése miatt kirobbanó, ismétlődő konfliktusokat. Októberben viszont a belgyógyászat 16 orvosa ultimátumot adott Rácz Jenő főigazgatónak: vagy kiiktatja az osztály életéből a kórház egyik nagy hatalmú főorvosnőjét, vagy egyszerre felmond szinte a teljes osztály. Rendszeresen megalázásról, megfélemlítésről írnak, a főorvosnő szerintük ellehetetleníti a betegellátáshoz szükséges együttműködést - olvasható a portál cikkében. Bár a kollektív felmondás a megyei kórház működőképességét veszélyeztetné, a főigazgató két hónap óta nem adott hivatalos választ. Az Indexnek azt mondta: már le is zárta az ügyet, a főorvosnő marad.

Feszült viszonyok

Szintén az Index számolt be a napokban arról, hogy a budapesti Szent Imre kórházban aneszteziológusok álltak fel csapatostul, mert nem tudták biztonságosan végezni a munkájukat. Óriási a létszámhiány, ezért nyár óta meg kellett felezni az intenzív osztályon fenntartott ágyak számát, az orvosok fizetésével pedig úgy trükköznek, hogy másodállásban is foglalkoztatják őket, de így már heti 80 órát kell dolgozniuk, amit egyre kevesebben vállalnak - írta a lap. Időközben az Egyenlítő blog cikkéből az is kiderült, mindig is feszült volt a viszony a főigazgató és a kórház dolgozói között, a tömeges távozásban az intézményvezető vezetési stílusa is szerepet játszott.

Tömegével távozó ápolók

Keddi hír, hogy a budapesti Szent István kórházat az ápolók hagyják el tömegesen, legutóbb tizenketten mondtak fel, hatan, a főnővér-helyettessel együtt az egyik belgyógyászati osztályról távoztak decemberben - erről az Origo számolt be. Egyikük azzal magyarázta kilépését a lapnak, hogy nem bírta már az erőltetett munkát, a lecsúsztatott túlórákat havi 110 ezres fizetésért. A lapnak nyilatkozó orvosigazgató szerint a kilépések nem veszélyeztetik az ellátást. Novemberben például 32-en mondtak fel, de 27 új ápoló is belépett.

A Semmelweis Egyetem II-es belgyógyászati klinikáján ápolóhiány miatt zártak le egy fél emeletet - erről közölt riportot az RTL Klub pár napja. Lapunk már november elején megkereste emiatt az intézményt, akkor hivatalosan cáfolták értesüléseinket átmeneti belső átszervezésre hivatkozva, amely, mint írták, nem veszélyezteti a betegellátást.

A Szent János kórház pszichiátriai részlegének végstádiumáról, az elképesztő körülmények miatt bezárt orvosi szobáról a Népszabadság számolt be néhány napja. Az Origo szerint június óta öt idegsebész is távozott innen. A Merényi pszichiátria zárt osztályának bezárásáról az Index írt néhány hete, a vállalhatatlan körülmények innét is menekülésre késztettek sok ápolót.

Egyszerű munkaügyi vita?

Noha az utóbbi néhány nap, hét eseményei egyértelműen rendszerhibára utalnak, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadság cikke szerint egy minapi háttérbeszélgetésen, amelyre lapunk munkatársát nem engedték be, a Szent Imre kórházbeli felmondásokat például egyszerű munkaügyi vitának minősítette, amellyel kapcsolatban nem kíván vizsgálódni.

A tömeges kórházi felmondások alapvetően a munkavállaló és a munkaadó közötti ügyletek, szakszervezeti terület, amelybe hivatalosan nem avatkozik be az orvosi kamara  - válaszolta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésünkre, hogy számíthatnak-e az orvosok a felsorolt ügyekben a kamara érdekvédelmi tevékenységére. Megkeresésre segítenek egy asztalhoz ültetni a feleket, a Szent Imre kórház kapcsán Éger értesült is kapcsolatfelvételről a kamara főtitkára és az orvosok között, a veszprémi orvosok esetében viszont nem tud ilyesmiről. De ez amúgy is a területi kamara kompetenciája lenne - mondta a MOK elnöke. A MOK főtitkárát és a veszprémi orvosok ügyében illetékes területi kamarai vezetőt egyelőre nem értük el.