Szerdán kezdődik hivatalosan az idei Sziget Fesztivál, amelyre a szervezők rekordszámú vendéget, azaz félmillió látogatót, ezen belül 120 ezer külföldit várnak. A 120 ezer külföldi költése jelentős összeg, kérdés, hogy mekkora, a Buksza hipotetikus, egyben konzervatív számításából kiderül.

Milliárdos bérletpénz

Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a külföldiek csak bérletet vettek és valamennyit előre. Tehát tegyük fel, hogy a 120 ezer külföldi egyharmada előre, a legjelentősebb kedvezménnyel megvásárolta a hétnapos bérletet darabonként 82,5 ezer forintért.

A másik egyharmad pedig ötnapos bérletet vett, szintén a legnagyobb kedvezménnyel 75 ezer forintért. A külföldiek fennmaradó egyharmada pedig háromnapos bérletet vett előre, kedvezményesen közel 54 ezer forintért.

Ezek alapján a Sziget külföldi vendégei közel 8,5 milliárd forintot adtak ki csak a bérletekre.

Per fő, per nap

Ehhez jön hozzá a napi költés. A KSH adatai szerint a több napra Magyarországra látogató külföldiek naponta fejenként durván 17 ezer forintot költenek.

Ha ezt az összeget az előbb említett bérletkiadásokon felül számoljuk kiadásként, akkor a 120 ezer külföldiből, akik háromnapos bérletet vettek összesen 51 ezer forintot, az ötnapos bérletesek 85 ezer forintot, a  hétnapos bérletesek pedig közel 120 ezer forintot költenek. Az összkiadásuk így meghaladja a 10 milliárd forintot.

A bérletekkel együtt pedig már 19 milliárd forint közelében jár a szigetesek számlája, ennek az adótartalma is milliárdos tétel.

Megjegyzés: Bár nem életszerű, de ha azt feltételezzük, hogy a 120 ezer külföldi csak egyetlen napra jön és előre megvették kedvezményesen a közel 20 ezer forintos napijegyet és átlagosan további 17 ezer forintot költenek fejenként egy nap alatt, az összkiadás akkor is több mint 4,4 milliárd forint lenne. A fenti számítás leegyszerűsített kalkuláció, amely a nagyságrendeket igyekszik bemutatni, a tényleges összegek ettől eltérőek lehetnek, például amiatt, hogy lehetnek külföldiek, akik többet költenek napi 17 ezer forintnál, persze lehetnek köztük, akik egy napra szóló jegyet vettek.

Címlapkép: A Sziget Fesztivál egyik büféje, ahol egy gyros pitában 1800 forintba kerül. Fotó: Buksza (Napi.hu szerkesztőségi blogja)