Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ITM karácsonyi füzérek, egyéb világító díszek, kültéri dekorációs eszközök kereskedelmi forgalmának ellenőrzése a már kapható és az országba a vámhatáron beérkező termékekre is kiterjedt.

A minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködésben 30 féle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28, a termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust sikerült megállítani a határon.

A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Az országhatáron a vámhatósággal közösen megállított fényfüzéreket megsemmisítették, így azok már a boltokba sem kerülhettek be - tette hozzá az államtitkár.

Az ellenőrzött típusokból összességében csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek és összesen 150 ezer darab veszélyes terméket sikerült kivonni a forgalomból - mondta Keszthelyi.

Az ITM műszaki laborvizsgálatán megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája

  • a vezetékek cérnavékonysága,
  • nem megfelelő szigetelése,
  • a csatlakozódugó elégtelen mérete volt.

A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt a termékek áramütést okozhatnak. Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert, a termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották.

Az ITM felhívja a figyelmet, hogy a súlyos veszélyt jelentő díszvilágítási füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól is visszahívni. A laboratóriumban vizsgált termékfajták teljes listája és a kockázatértékelések során megállapított hiányosságok részletei itt érhetőek el.

A dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni - hangsúlyozza a minisztérium. További tanácsokat itt olvashat.

Az ITM közölte azt is, hogy a fényfüzérek termékbiztonsági ellenőrzései decemberben is folytatódnak.