A Budapest Airport Fegyveres Biztonsági Őrségének (FBŐ) tagjai közül az elmúlt tíz évben senki sem került kapcsolatba még gyanúsítottként sem, semmilyen repülőtéri poggyászlopási üggyel. Az erre vonatkozó állítások teljesen alaptalan híresztelések. Az FBŐ tagjai nem is kerülhetnek kapcsolatba a "gépen felejtett holmikkal" sem, hiszen engedélyük sincs a repülőgépek fedélzetére fellépni - közölte a Napi.hu-val a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály.

Erre azután került sor, hogy pénteki cikkében az Index és a Magyar Nemzet is azt állította, hogy csomaglopó bűnszervezet működhet a reptéren, amelynek rengeteg tagja van a különböző munkaterületeken.

A Budapest Airport szerint ez az állítás viszont nem igaz, az FBŐ tagjai nem érintettek az ügyben.

A reptér csomagkezelési folyamata maga lehet garancia arra, hogy innen senki ne férjen hozzá. A BA munkatársai csak a biztonsági ellenőrzést végzik: a check-in pultnál a szalagra helyezett csomag először bekerül egy poggyászosztályozó rendszerbe, ahol végig lezárt, bekamerázott útvonalon halad. Csak akkor nyúlnak hozzá, ha az automatizált folyamatban a szoftver biztonsági kockázat esetén továbbítja a felvételeket a szakembereknek, akik egy másik helyiségben elemzik a látottakat. Kockázat lehet egy tiltott gyúlékony anyagok (például karácsonykor a csillagszórók), vagy a  természetesen tiltólistán szereplő tárgyak, mint a fegyverek.

Ha ilyet találnak, a poggyászt egy erre a célra szolgáló bekamerázott helyiségben nyitják ki, ahol a BA munkatársa mellett egy rendőr is jelen van.

A csomagokat a szalag végén, akkor nyithatják ki a tolvajok, amikor az a földi kiszolgáló cég munkatársaihoz került, ezt viszont már alvállalkozók végzik, nem a reptér üzemeltetője.

A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.