Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei ötödik hónapban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,4 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 17, míg a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 9,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 8,7, a csekély súlyú bányászaté 15,2 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hűvösebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2019. májusi középhőmérséklet 5,5 fokkal alacsonyabb volt a 2018. májusinál).

A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 12,9 százalékkal emelkedett. A járműipar magasabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 2,7 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben Budapest régióban (11,1 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (1,6 százalék).