Akár tízszer akkora forgalmat is hozhat az internetes boltok tulajdonosainak a fekete péntek, mint egy átlagos akciós nap - számolt be a várható fejleményekről a Világgazdaság az online-boltok megkérdezése alapján. Korábban az éves forgalom ötöde esett a karácsony előtti időszakra az elektronikus kereskedelemben, míg tavaly a harmada és idén még nagyobb arány várható.

A tervek szerint 10 és 94 százalék között lesznek az engedmények és egyes üzletek már a hét végén megkezdik tíznapos nagy menetelésüket a fekete péntek alkalmából. Becslések szerint az átlagos kosárérték akár a 35 ezer forintot is meghaladhatja. A legkeresettebb termékek a tévék, a játékkonzolok, a háztartási gépek, a laptopok, a telefonok, de szívesen vesznek az emberek grillsütőt is, pedig nincs szezonja.

A Magyar Posta több mint 36 millió csomag, illetve különféle árutartalmú levél kézbesítésére számít idén - derül ki a Világgazdaság másik cikkéből. Már októberben voltak napok, amikor a csomagforgalom 10 százalékkal meghaladta a karácsonyi időszak  átlagát, novemberben pedig 15 százalékos ugrásra is volt példa. Az utóbbi miatt vezettek be a feladható csomagok mennyiségi korlátozását bizonyos esetekben.

A nyitókép forrása: Katona Vanda, Napi Gazdaság