Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament elfogadta, hogy a tranzakciós illetéket terjesszék ki kincstári műveltekre a jegybanki betétekre, az ebből befolyó száz-száz milliárd forintból fedezné a kormány ma bejelentett munkahelyteremtő program 300 milliárdos kiadásait. A most elfogadott javaslat szerint az általános 0,1 százalékkal szemben 0,01 százalékos illeték terhelné az MNB-ben elhelyezett egynapos és kéthetes betétetek. Az elfogadott módosító javaslat szerint az illeték mértéke fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint, ha azonban az illeték alanya az MNB vagy az államkincstár, mértéke az illetékalap egy ezreléke, felső korlát nélkül.

A változtatás alapján, amelyet a parlament költségvetési bizottsága kezdeményezett, és amelyet a kormánypárti képviselők szavaztak meg, nem terheli tranzakciós illeték a készpénzbefizetéseket. A javaslat emellett mentesíti a bankközi és az értékpapír-piaci műveleteket az illetékfizetési kötelezettség alól. Fizetni kell viszont a legalább egynapos, legfeljebb kéthetes jegybanki betételhelyezés után, a lekötés után a nemzeti bank teljesíti az illetékfizetési kötelezettséget.

A dolog több helyes is sántít, ugyanis az MNB-nek már évek óta nincs kéthetes betétje, ráadásul Simor András jegybank elnök egy mai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem teheli át a bankokra az illeték mértékét - magyarán azt az MNB-nek kell befizetnie a büdzsébe 2013-ban. Az így befizetett illeték azonban a jegybank mérlegében veszteséget okoz - amit 2014-ben költségvetésnek vissza kell fizetnie a jegybanknak.

A parlament arról is döntött, hogy a kincstári utalásokra is kivetik a 0,01 százalékos illetéket - ez esetben a Kincstár dönt arról, hogy áthárítja-e az ügyfelekre - vagyis a költségvetési intézményekre az illetéket. Amennyiben igen, akkor az száz milliárdos kiadáscsökkentés jelentene, ha nem, akkor viszont a kincstár lenne veszteséges, ami szintén nem járható út a kormány számára.

A biztosítási adó módosítása kapcsán a parlament úgy döntött, hogy a kötelező gépjármű felelősség biztosításoknál megmarad a jelenlegi 30 százalékos baleseti adó, így ezen biztosítások nem kerülnek az új biztosítási adó hatálya alá. Az elfogadott módosítás szerint nem kell biztosítási adót fizet a biztosítók között kötendő viszontbiztosítások, illetve mezőgazdasági biztosítások után. A kormány ezek elterjesztésével szeretné csökkenteni kárenyhítési kiadásait.

A pénzügyi tranzakciós illetékről és az új biztosítási adóról szóló jogszabályok elfogadásáról jövő héten dönthet a parlament.