Szeptember első két hetében leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők, ezalatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják - adta hírül a Népszava. Másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők.

A fogorvosok megelégelték, hogy a korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan, havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége összehasonlíthatatlanul több.

A szeptemberre tervezett demonstrációt támogató aláírásokat jó ideje gyűjtik, ám miután a lapok két nappal ezelőtt beszámoltak arról, hogy Kásler Miklós a Magyar falu programmal nagy összegeket ígért az üres orvosi rendelők felújítására, illetve újak kialakítására, rekordot döntött a csatlakozók száma - árulta el a napilapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a demonstráció szervezője.

Ez azt jelenti, hogy ha most valaki új belépőként fogorvosi körzetet vállal, nettó 12-20 milliós támogatással vághat neki, miközben a területen dolgozók nem kapnak segítséget gépparkjuk megújításához sem. Így az intézkedéscsomag befagyasztja a praxisok piacát is.

Most körülbelül 8-9 millióért kínálnak egy fogorvosi körzetet, de ha az orvos fél évig nem tudja senkinek eladni, akkor a tulajdonjog az önkormányzatra száll. A faluprogramból az is következik, hogy ha valaki kivárja ezt a fél évet, nemhogy térítésmentesen, hanem több tíz milliós támogatással hullik ölébe a praxis. Azzal pedig senki sem törődik - mondja Nagy Ákos -, hogy fenntarthatók-e a meglévő rendelők.