Szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma stagnált az előző év azonos időszakához képest, és az első kilenc hónap eredményei összességében sem kedvezőbbek. A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma - augusztus kivételével - minden hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó. Mindez azonban csak arra volt elegendő, hogy a forgalom elérje a 2007. évi azonos időszaki szintet - jelentette a KSH.

Az első kilenc hónapban a külföldi vendégek 7 millió 891 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 1 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg az Ausztriából, a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, és az Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint az előző év azonos időszakában.

A vizsgált időszakban 3 millió belföldi vendég közel 7 millió 676 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 5 százalékkal esett vissza 2010 első három negyedévéhez képest. A belföldivendég-forgalom 65 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következében a vendégéjszakák száma 26 százalékkal csökkent.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán csökkenést mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-szeptemberben összesen 186 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 104 milliárd forint volt.

Szeptemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 285 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8198 forint volt. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 10 100 és 38 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6000 és 31 100 forint között alakult. Mindez jelentősen alatta maradt az európai átlagnak.