Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A márciusi gázfelhasználás mintegy 10,4 terawattóra volt, ez nagyjából megfelel az előző évekének, azonban a tavaly márciusi 14,6 terawattóránál lényegesen alacsonyabb. Az idei februáritól 2,6 terawattórával marad el - idézi a lap cikkét az MTI.

A haza erőművek gázigénye három fő ok miatt esett. Részint azért, mert az enyhe időjárás miatt csökkent a fűtési igény, részint kedvezőtlenül alakult a villamos energia ára, azaz kevésbé érte meg működtetni az erőműveket, a harmadik ok pedig az volt, hogy a karbantartások egy részét ebben a hónapban végezték.

A gázkereslet meghatározó részét importból elégítették ki a kereskedők, miközben a belföldi termelés tovább csökkenve másfél éves mélypontját érte el. A Szlovákia felőli behozatal a MEKH értékelése szerint egyre stabilabb, az Ukrajnába irányuló kivitel pedig csaknem kétszer annyi volt, mint februárban. A határon beérkező gáz 46 százaléka tranzit volt.

A CEEGEX magyar gáztőzsde másnapi piacán másfélszer annyi gáz kelt el, mint egy hónappal korábban, és nőtt a napon belüli kereskedés.

A tovább mérséklődő másnapi hazai gázárak március végén 17 eurón zártak megawattóránként, de az Európában irányadó hollandiai tőzsdén már 14 euróra estek. Csökkentek a határidős jegyzések is.