A szervezet keddi közleménye szerint a kifizető ügynökség - immár a Magyar Államkincstár szervezetébe tagoltan - az idén is folyamatosan fizette ki a piaci és nemzeti támogatásokat.

Ismertették, hogy a 2016. évi egységes kérelemhez kapcsolódóan 424,5 milliárd forint támogatást, ebből január 1-jét követően a kincstár mintegy 165 milliárd forint kifizetését hagyta jóvá, a múlt péntekig majdnem az egész meg is érkezett az érintettekhez. Mindössze 5 milliárd forintot nem kaphattak meg a jogosultak birtokviták, hagyatéki eljárások vagy folyamatban lévő bírósági eljárások miatt.

A közvetlen támogatások mellett kifizettek több mint 35 milliárd forintot is az agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai gazdálkodást segítő támogatásként: ebből mintegy 20 milliárd forint kifizetését már a kincstár szervezetébe tagozódva bonyolította le a kifizető ügynökség. Továbbá mintegy 17 milliárd forint értékben fizetett ki átmeneti nemzeti támogatásokat, amelyek jelentős része a 2007-ben meghatározott történelmi bázisjogosultságokon alapul.

A jogcímenként kiutalt összeg rendre meghaladja a korábbi, időarányos szintet, így azok hamarabb jutottak el a gazdákhoz - írták. A Magyar Államkincstár hozzátette: a gyorsabb ügyintézésnek köszönhetően a 2015. évi kifizetésekre kért határidő-módosításra idén már nem volt szükség.