Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik - mondta tegnap Szijjártó Péter magyar külügyér, aki szerint "Jean Asselborn egy ostoba ember".

Az ügy előzménye, hogy az Európai Unióban (EU) legrégebb óta hivatalban lévő külügyminisztere azt mondta a Stop Soros terv alapján, hogy "ez a hozzáállás illik egy diktátorhoz, akinek fontosabb a hatalom megőrzésére irányuló ösztönzés, mint bármiféle politikai erkölcsi tartás". Majd hozzátette, hogyha Magyarország így folytatja, akkor az uniós tagság megvonásán is el kellene gondolkodni. (Éles bírálatot kapott a magyar kormány az ENSZ-től és a német kormánytól.)

A kedd reggel megjelent interjújában a luxemburgi diplomácia vezetője azt mondta, hogy "nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban. Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz. Ez a hozzáállás a rászorulókkal szemben egyáltalán nem tükrözi a keresztény értékeket, melyeket Orbán Viktor oly büszkén védelmez Európában."

"Ha megnézzük a számokat, mi itt Luxemburgban 600 ezren élünk, és 800 menekültet kell befogadnunk, amit meg is tettünk. Önök Magyarországon tízmillióan vannak, és ha jól tudom kevesebb, mint 1500 embert kellene befogadniuk. Nem is értem. Szó sincs migránsok áradatáról! Az egész a szolidaritásról szól Görögországgal és Olaszországgal." - hangsúlyozta Asselborn, aki szerint a migrációnak határt kell szabni, de a genfi egyezmény értelmében menekültként elismert embereknek segíteni kell.

Majd Szijjártóról is megemlékezett: "Személyesen teljesen normális kapcsolatom van Péterrel. És nekem nincs is semmi gondom vele. Nincs bennem gyűlölet, vagy tüske, ami hatással lenne a viszonyunkra. Ahogy már mondtam, ez az elvekről, az értékekről szól. A magyarországi politika ugyanis szembemegy az Európai Unió elveivel.... A magyar embereknek viszont meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára... Tizennégy éve vagyok már külügyminiszter, de az EU-nak eddig még soha nem kellett saját elveit védelmeznie. Nagyon veszélyes úton haladunk."