Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint írták, hivatalos ügyek intézésekor külföldön gyakran nem elég az eredeti dokumentum bemutatása, mert a külföldi hatóság csak a felülhitelesített, úgynevezett apostille-tanúsítvánnyal vagy diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott dokumentumot fogadja el. A közokirat hitelesítését kétféle eljárással lehet elérni.

Azon 57 állam esetében, amely részese az erre vonatkozó nemzetközi egyezménynek, az okiratokat apostille-tanúsítvánnyal kell ellátni. Ha azonban egy ország nem tagja ennek az egyezménynek, és nincs vele Magyarországnak két- vagy többoldalú szerződése, akkor közbenső hitelesítéssel, majd diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátni az okiratot.

Az eljárást az Európai Unión belül egyszerűsíti egy új, a közokiratokról szóló rendelet, amely bizonyos tartalmú közokiratok esetében eltörli a felülhitelesítési kötelezettséget. Nem kell például hitelesítő pecsét a születés, a haláleset, az életben lét, a házasságkötés, az anyaság vagy apaság, a lakóhely, a tartózkodási hely vagy az állampolgárság rögzítésére szolgáló dokumentumoknál - írták.

A rendelet értelmében mostantól a közokiratokhoz nem kell hiteles fordítást készíttetni. Ha a közokirat nem az azt igénylő tagország hivatalos nyelvén készült, akkor a kiállító hatóságtól lehet kérni az összes uniós nyelven rendelkezésre álló formanyomtatványt. Ha bárki ezzel együtt nyújt be egy dokumentumot, a fogadó hatóság alapestben nem kérheti a fordítást - írták. Hozzátették: a rendelet azt a szabályozást is eltörölte, hogy az eredeti közokiratot és annak hiteles másolatát egyszerre kelljen benyújtani.

Más országokba szánt dokumentumoknál azonban továbbra is szükséges a felülhitelesítés, valamint még az uniós országok esetén is érdemes előzetesen tájékozódni, milyen iratokat vár el az adott hivatal - hívták fel a figyelmet.

Közölték azt is, hogy a felülhitelesítési eljárás és az apostille kiállítása egyébként egyszerű és gyors. A közjegyzők által aláírt okiratok hitelesítését a MOKK végzi Budapesten, a Közjegyzők Házában. A hitelesítés általában helyben megvárható, valamint postai úton is elintézhető körülbelül két hét alatt.

A közjegyzői kamarától évről évre több dokumentum hitelesítését kérik, 2018-ban több mint 9300 apostille-t és majdnem 2100 közbenső hitelesítést, összesen több mint 11 400-at állítottak ki. Az elmúlt években sok ilyen iratot vittek néhány uniós tagállam mellett Dél-Koreába, Kazahsztánba, Kínába, Oroszországba és Thaiföldre.

A kamara közleménye szerint Magyarországon a MOKK hitelesíti a közjegyző által aláírt közokiratokat - többek között gazdasági jogi szerződéseket, nyilatkozatokat, aláírásmintákat, meghatalmazásokat, cégkivonatokat, gyermek külföldre vitele iránti engedélyeket, hagyatéki eljáráshoz kapcsolódó iratokat -, az Igazságügyi Minisztérium a bíróságok, valamint a minisztérium által kiállított iratokat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig a NAV által kiállított és az egyéb közokiratokat.