Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében 480 hátrányos helyzetű község ötezer, 65 évesnél idősebb lakosa részére 89 diszpécserközpontot hozott létre, ahol összesen 1050 alkalmazott Skype-on keresztül segít a nyugdíjasoknak elsajátítani a számítógépek használatát - írja portál.

A berendezés segít azoknak az időseknek, akik magányosan élnek, őket védi az életveszélyes állapottól és segít a bűncselekmények, illetve a szellemi leépülés megelőzésében is - mondta el Jeneiné Rubovszky Csilla, a program miniszteri biztosa.

A rendszer működéséhez a nyugdíjasok kaptak egy nagy képernyős hordozható számítógépet, egy egészségügyi vészhelyzet megelőző karperecet, a diszpécserközpontokat pedig felszerelik egy új, magyar fejlesztésű műszerrel. A berendezésekkel gyors EKG-t lehet készíteni, kimutatja a stroke, illetve a szívhalál kockázatát, megméri a vér oxigénszintjét, aminek a légzési betegségek kiszűrésében van fontos szerepe.

A KSH adatai szerint a hirtelen szívhalál és az agyvérzés is vezető halálozási ok a magyarországi időseknél. A Napi.hu részletes elemzésben mutatta be, hogy milyen betegségek veszélyeztetik a magyar időseket, miben halnak meg a legtöbben.

A fotó forrása: Pexels/Matthias Zomer.