Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentumban az akkor 25 éves Orbán attól a Soros Györgytől kér ösztöndíjat, aki ellen most kormánya egy egész kampányt épített fel. A pályázati kísérőlevélben a jelenlegi kormányfő részletesen ír kutatási témájáról, azaz a társadalmi önszerveződésről, amelyből a lengyel példa alapján szakdolgozatát is írta.

Ennek bemutatása során leírja, hogy a politikatudósok a magyar társadalom 80-as évekbeli változásait gyakran a "civil társadalom újjászületésként értékelik" - írja a Mérce.

Érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP koalíciós kormánya tavaly több körben is megtámadta a Soros György magyar-amerikai milliárdoshoz köthető civilszervezetek, Stop Soros néven törvénycsomagot készít elő, valamint több alkalommal neki mentek a civilszervezetek. Négy éve a Norvég-alapból támogatott intézményeknek, most pedig a Soros-féle humanitárius csoportokat támadják.

Miközben maga Orbán a 30 évvel ezelőtti levelében épp arról ír, hogy a lengyel példán felbuzdulva a magyar civil mozgalmak magas szinten alkalmazták az Új evolucionizmus vívmányait, amelynek következtében lehetővé vált, hogy a társadalom és az állam szférái szétváljanak egymástól, és a civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé váljon.

"Elképzelhető, hogy Közép-Kelet-Európában a diktatúra felől a demokrácia felé való átmenetnek lehetünk szemtanúi. Ezen átmenet része a civil társadalom újjáéledése" - írta a levelében későbbi miniszterelnök. Orbán rülbelül 10 000 dolláros ösztöndíjat kapott Soros Györgytől, aki később a Fidesz egyik legnagyobb támogatója lett a megalapításakor, például az országban példanélküliként, kapott egy fénymásoló berendezést.

A fotó forrása: AFP/Kisbenedek Attila.