Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard & Poor's a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és a New York-i piaci zárások után jelenti be döntését Londonban - írja az MTI. A hitelminősítő az idei évre két vizsgálati időpontot jelölt ki: a pénteki értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői heti előrejelzésükben nem valószínűsítettek módosítást péntekre. Közölték: a kedvező magyar makrogazdasági háttér ellenére "túl korai lenne arra számítani", hogy a Standard & Poor's már a pénteki vizsgálati időpontban felminősíti Magyarországot, tekintettel arra, hogy az S&P magyar osztályzatára csak tavaly augusztus vége óta van érvényben osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátás.

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat módosításának. (Az NGM megmagyarázza a gyalázatos jelentést.)

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését - köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába - úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hatszor vizsgálja a magyar államadós-besorolásokat.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: először három hét múlva, március 9-én, majd augusztus 31-én végzi el a magyar osztályzatok idei értékelését.

A Moody's Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal - tartja nyilván Magyarországot. Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

Fotó forrása: Shutterstock