Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napilap szombati számában megjelent cikkben Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diák-ÉSZ) főtitkára kiemelte: a jogszabályi változás csaknem 130 ezer diákszövetkezeti munkavállalót érint, ennek eredményeként a rendszeren belül munkát vállaló diákoknak is jár fizetett szabadság. Szeptember elsejétől ugyanis a terület szabályozása már nem a munka törvénykönyve, hanem a szövetkezeti törvény alá tartozik.

Simon Balázs arról is szólt, hogy már a diákszövetkezeteknél is krónikus a munkaerőhiány: emiatt egyre több cég nyitott arra, hogy olyan rugalmas foglalkoztatási formát válasszon, mint például a munkaerő-kölcsönzés.

A főtitkár szerint kedvező fejlemény, hogy a munkaadók - legalábbis a fővárosban és Nyugat-Magyarországon - emelték a munkadíjat, már nem óránként bruttó 600 forint körüli minimálbérért, hanem 750-800 forintért keresnek már diákmunkaerőt, de a fizetés az óránként 1000-1200 forintot is elérheti, ha például nyelvismeretre is szükség van.