Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bortermelők szerint az ültetvények elöregedése és az ingatlanspekulánsok miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei - írja a Magyar Nemzet. Emiatt a táj látképe is átalakulhat hátrányára. A tóra néző dűlők jelentős része elöregedett és gondozatlan.

A baj forrása, hogy bár az északi part legfontosabb látványelemei a szőlők, ám ezek a tóra néző lejtőkön találhatók, amelyek az ingatlanfejlesztők kedvenc célpontjai. A rendszerváltás óta csak néhány száz hektár szőlőt telepítettek újra, és a Balaton környékén újonnan létrehozott óriáspincékbe nem kerül szőlő.

Az egyik leginkább érintett helyhatóság, a csopaki önkormányzat igyekszik szabályozási eszközökkel javítani a helyzeten, például földadóval sújtja a gondozatlan szőlők területeit és harcol a szőlőnek helyet adó földek átminősítése ellen. Így is arra számítanak azonban, hogy a szőlők 20-30 százaléka el fog tűnni a környéken. A borászok egyebek mellett garantált szőlőfelvásárlási árat akarnak, ami nyereségessé tehetné a szőlőművelést.