Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi 12-13 százalékosnál alig alacsonyabb, 11,5 százalékos bővülésre számítanak a használtautó piacon a kereskedők az idén, az import szerepe azonban visszaesik, bővülése jelentősen lassul.

Az MTI híre szerint az újautó-importőrök 9 százalékos növekedést várnak a tavalyi 25 százalékos növekedés után, és a használtautó import bővülése is 9 százalékra lassulhat a 2016-os 16 százalékot követően. A portál harmadik alkalommal állította össze a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló autópiaci barométert.

A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek a teljes újautó-piac csaknem 60 százalékát fedik le. Vezető munkatársaik becslése szerint az eladott új személyautók száma a tavalyi mintegy 97 ezerről idén 106 ezer fölé emelkedhet. használt autóból pedig 2017-ben újabb 155 ezer kerülhet az országba. A növekedést elősegítő legfontosabb okként a legtöbben a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő vásárlói optimizmust (40 százalék), illetve az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (30 százalék) említették. Ugyanakkor új modellek megjelenése a kínálatban, illetve az elektromos autók közelmúltban bevezetett ártámogatása a válaszadók többsége szerint idén nem befolyásolja lényeges mértékben a piaci élénkülést.

Idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben. Tavaly 59 százalék vélekedett így, míg két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása magánszemélyek számára történő értékesítés, illetve a vállalati és állami flották területén. A megkérdezettek szerint a 2015-ben bevezetett zöld rendszám kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a konnektoros hibrid autók vonzerejének növeléséhez. Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest.

A használtautó-kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5 százalék lesz, vagyis várakozásuk szerint több mint 680 ezer hazai használt személyautó átírására kerül sor. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.