Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre nem világos, tett-e a magyar diplomácia gesztusokat azért, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadja magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a budapesti kormány éppen a találkozót megelőzően enyhített a Stop, Soros! törvényjavaslat szabályain. Erről is beszélt a Népszavának Heather A. Conley a washingtoni Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Központja Európával, Eurázsiával és az Északi-sarkvidékkel foglalkozó igazgatója, a magyar-amerikai kapcsolatok jó ismerője.

Az amerikai diplomácia legfőbb célja az lehetett a találkozót megelőzően, hogy proaktív cselekvésre bírja a magyar kormányt a rosszindulatú orosz befolyással szemben Magyarországon, a térségben és különösen Ukrajna esetében. A magyarok ugyanis egy ideje akadályozták az eredményes megbeszéléseket a NATO és Ukrajna között - véli a szakember.

Az igazgató asszony szerint egyre valószínűbb, hogy Orbán miniszterelnököt meg fogják hívni Washingtonba, hogy találkozzon Trump elnökkel. Olyasmit is lehetett hallani, hogy a meghívót talán már kézbesítették is. Azt érdemes figyelni ezzel kapcsolatban, milyen belső fejlemények, új törvények következnek Magyarországon, miként tudnak vagy nem tudnak működni a civil szervezetek, folytatódik-e a nyitás a Kreml felé.

Ha további kedvezőtlen változások lesznek az EU, a NATO és Magyarország viszonyában, az eléggé megdrágíthatja Orbán Viktornak a washingtoni utat. Ellenben, ha kedvezően alakulnak ezek a dolgok, akkor az új, kapcsolatépítő politika eredményesnek is bizonyulhat.

A fotó forrása: Bill Publiano/Getty Images, AFP