Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három százalékkal bővült az ipari termelés szeptemberben, ez szezonális és munkanap hatástól megtisztítva 3,9 százalékot jelent - derült ki a KSH előzetes adataiból. Ezzel már erős kép alakulhat ki az ágazat harmadik negyedéves teljesítményéről is.

Júliusban az ipar 0,3 százalékkal, míg augusztusban 4,4 százalékkal bővült, a kiigazított adatok szerint ez sorban 0,8 százalékos emelkedést és 1,3 százalékos csökkenést jelent. Ezekhez az adatokhoz képest a kilencedik havi adat fellendülést jelent, azonban az 5 százalék alatti érték még mindig nem nevezhető dinamikusnak.

Az ipari termelés volumenindexe
Előző év azonos időszaka = 100

Forrás: KSH

 

A végleges adatokat a harmadik negyedéves GDP előzetes adataival egy időben, jövő kedden publikálja a statisztikai hivatal. A három hónap ipari adatainak súlyozatlan átlagolása alapján 2,7 százalékos növekedés jellemezhette a bruttó hazai terméken belül az ipar dinamikáját.

Az ipari termelés GDP-n belüli volumenindexe
(Az előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH, Napi Gazdaság Online-becslés

 

A várakozásokat még így is jóval felülmúlta a mostani szám - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője. Ugyanakkor az igaz, hogy az ipari új megrendelések és a rendelésállomány augusztusi megugrása, illetve a szeptemberi beszerzési menedzser index is javulást vetített előre.

A következő hónapokban a külső kereslet jelentős lassulása miatt azonban gyenge teljesítményt nyújthat az ipar, mégha decemberben bázishatás miatt jelentős megugrás várható a volumenindexben. A július-szeptemberi ipari adatok alapján feltételezhető, hogy a harmadik negyedévben a GDP növekedést mutathat az előző negyedévhez képes. 2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek - véli Suppan, aki szerint idén a mutató növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6-6,5 százalékra gyorsulhat.

A német külkereskedelmi adatokat ma teszik közzé, ez további jelzésértékű információt jelenthet a hazai ipar számára, hiszen a magyar termékexportnak máig a negyede oda irányul.