Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elfogadta a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet. A 24 igen, 2 nem szavazat ellenében, 5 tartózkodással elfogadott előterjesztés szerint idén a kerületi önkormányzatokat összesen 101 milliárd 700 millió, míg a fővárost 105 milliárd 800 millió forint illeti meg.

A hatályos törvény szerint a megosztott bevételekből a fővárosi önkormányzat részesedése 51, a kerületeké 49 százalék. A főváros az őt megillető 51 százalékból 4 százalékpontnak megfelelő összeget - 8 milliárd 300 millió forintot - a helyi közösségi közlekedési feladatellátásra köteles fordítani.

Az előterjesztésből az is kiderült, hogy 14 kerület maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni. Ezek az önkormányzatok a főváros által beszedett összegből nem részesülnek. A főváros egészére mindössze 7 millió forint idegenforgalmi adót osztanak meg.

Elfogadták a településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot

Elfogadta a fővárosi településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés, azonban a két dokumentumot még ebben az évben felül kell vizsgálni a döntés szerint. Az előterjesztést 22 igen, 2 tartózkodó és 7 nem szavazattal fogadták el. A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját.

A fővárosi rendezési szabályzat a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Új eljárás indul a Római-parti védművek esetében

Új engedélyezési eljárás lefolytatásáról döntött a Római-parti védműtervek esetében szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A közgyűlés elfogadta a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos javaslatot, amely szerint a jogszabályban rögzített mértékadó árvízszintváltozás miatt - és tekintettel a 2013. évi árvízi tapasztalatokra - a teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció készítése és új engedélyezési eljárás lefolytatása szükséges.

Tarlós István főpolgármester elmondta: jelenleg a védmű áttervezése folyik az országos vízügyi hatóság szakvéleménye és a törvénymódosulás alapján.

Karácsony: aggályos a Római-parti mobilgát koncepciója

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere szerint a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy olyan koncepció mellett kötelezte el magát, amely egy a korábbinál sokkal drágább és környezetvédelmileg aggályosabb megoldást jelent a Római-parti mobilgát későbbi megépítésére. Karácsony szerint ezzel Tarlós István főpolgármester sokadjára fut neki annak, hogy a környezetvédelmi szempontokat semmibe véve, illetve a vízvédelmi szempontokkal mesterségesen szembe állítva valósítsa meg a Római-parti mobilgátat.

Budapesten nagyon kevés olyan dunai partszakasz van, ahol kellő közelségben tudhatják a vizet a helyiek - fejtette ki a PM politikusa. Hangsúlyozta, éppen ezért abban bíznak, hogy több lehetőséget is tárgyal majd a közgyűlés, és a mobilgát végül - Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár és a zöld szervezetek egybehangzó álláspontjának megfelelőn - nem a partra, hanem pár száz méterrel feljebb, a Nánási út-Királyok útjának közepére kerül majd, az előtte maradó épületek árvízvédelmét pedig más módon próbálják megoldani.

Béres András, a PM III. kerületi önkormányzati képviselője hozzátette, a kerület a Fidesz, az MSZP és a Jobbik szavazataival ismét hozzájárult az építési engedélyek kiadásához a Római-parton, ami további nehézségeket okozhat a mobilgát megépüléséig.

Közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait

A Fővárosi Közgyűlés szerdán az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondta ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. Csárdi Antal LMP-s képviselő erről szóló javaslatát 24 kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatta, míg Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere tartózkodott.

A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának (budapest.hu) főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait - az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. A honlapon lehetővé kell tenni továbbá, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek.

A közgyűlés a változtatások részeként a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is arra utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra saját honlapjaikon. Csárdi Antal a közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a fővárosi ingatlanértékesítések adatai eddig legfeljebb nehezen elérhető módon szerepeltek az interneten.