Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI érdeklődésére elmondta: Patai Mihály, a bankszövetség elnöke pénteken délelőtt tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, és komoly előrelépés történt a kilakoltatási és árverési moratórium megszűnésének időpontjára tervezett összehangolt intézkedéscsomagot illetően.

A svájci frank rögzítéséhez mérten arányosan módosul a korábban bejelentetthez képest az euró és japán jen alapú hitelek törlesztésekor alkalmazott árfolyam is. Előrelépés van a kis- és közepes vállalkozói hitelek és a jelzálogfedezetű lakáshitelek élénkítését célzó kedvezmények kérdésében is. Az egyeztetések tovább folytatódnak.

A kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások várhatóan kedden lezárulnak, s a felek a tervek szerint kedden délután közös bejelentést tesznek - mondta a vezető tanácsadó.

Az NGM miatt egy pillanatra kétséges volt a megállapodás

A tárgyalások már tartanak egy ideje, ennek ellenére a héten veszélybe került a megállapodás esélye, miután a bankszövetség kedden azzal szembesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy hét után olyan mértékű módosításokat javasolt a devizahitel-mentőcsomaghoz, amelyek az addigi egyeztetéseket lényegében értelmetlenné tették.

A hírek szerint a szakmai szövetség által kifogásolt pontok között szerepelt egyebek mellett, hogy a korábban "konszenzusos" 190 forintos svájci frank árfolyam helyett a kormány 160 forintos szinten maximálta volna a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor. Ez utóbbi szint már csak azért is meglepő, mert az alpesi deviza 160 forint alatti szinten az elmúlt 5 évben 2006. decembere és 2008 januárja között, valamint még ugyanabban az évben áprilistól szeptember végéig tartózkodott.

A Matolcsy György által megküldött válaszlevélben a miniszter azt is jelzte: a megállapodás "fejében" a kormány 2013-ban és 2014-ben is fizettetne banki különadót a szektorral, amelynek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka lenne. A lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget - a megállapodás-tervezetben szereplő adó helyett csak az adó alapjából vonhatnák le a pénzintézetek.

A befektetők is megijedtek - zuhant a forint

Nem csoda, hogy a hírek megjelenése után egyetlen banki vezető sem bizonyult közlékenynek, ráadásul a forint is meredek esésbe váltott, majd egy óra alatt másfél forintot ugrott az árfolyam. A piaci szereplők ugyanis azt gondolták, hogy a bankszövetség által elfogadhatatlan ajánlatokat diktátum formájában fogják lenyomni a bankok torkán.

A forint most is begyengült

A forint dél körül szintén jelentős gyengülésnek indult, ami fél egy körül méginkább felgyorsult, de most ez vélhetően nem a magyarországi hírek (devizahitelesek megmentése, vagy az NGM Bloombergnek adott válasza, miszerint a nyugdíjpénzek becsatornázása nélkül 7 százalék lett volna a hiány) számlájára írható - bár egyes devizapiaci üzletkötők nem tartották azért teljesen kizárthatónak sem. A svájci frank erősödött jelentősen a főbb devizákhoz képest: az alpesi deviza csaknem történelmi csúcsra ugrott az euróval szemben, vagyis az eurchf 1,2570-ről hirtelen 1,2460-ig zuhant. A piaci hírek szerint ismételten az európai periféria országokkal kapcsolatos hírek miatti kockázatkerülés erősödött fel.

Megfigyelők az elmúlt napok eseményei kapcsán arra is figyelmeztettek: korántsem biztos, hogy a kabinet − Nagy Anna kormányszóvivő nyilatkozatai ellenére − valóban minél gyorsabban, napokon belül meg akarna állapodni a pénzintézetekkkel. Az Orbán Viktor kormányfő által kezdeményezett szociális konzultáció hatodik kérdése épp a devizahitelesek megsegítéséről kérdezi az állampolgárokat. Miután a konzultáció válaszait június 15-éig várja vissza a kormány, meglehetősen komoly visszatetszést szülne, ha a "referendum" eredménye előtt bármilyen megállapodás születne az adósmentésről. Ugyanakkor egy másik határidő is nyomja a kabinetet: az árverezési moratóriumot július 1-jéig meghosszabbították azzal az ígérettel, hogy addigra bizonyosan megállapodás születik.