Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válaszadók egyharmada szerint a hazai átlagnyugdíj havi 84 ezer forintnál kevesebb, a válaszok átlaga 98,4 ezer forint volt - írja a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 14-18 között, 1014 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásának összefoglaló megállapításaiban.

A megkérdezettek fele (49 százalék) szerint a nyugdíjasok helyzete az elmúlt 3-4 évben érdemben nem változott, ám némileg többen gondolják úgy, hogy romlott (26 százalék, 20 ellenében). A Fidesz-szavazók körében többségben vannak, akik szerint inkább javult a nyugdíjasok helyzete (44 százalék, 7 ellenében), azonban a többi párt támogatói és a bizonytalanok is másként látják ezt. Leginkább az MSZP szavazók szerint romlott a nyugdíjasok helyzete ebben a ciklusban (52 százalék, 7 ellenében), de a bizonytalan szavazók körében is háromszor többen látják negatívan a helyzetet (30 százalék, 10 ellenében) - írják a kutatók.

A nyugdíjasok többsége szerint is inkább romlott a helyzetük (37 százalék, 23 ellenében - míg 39 százalék szerint érdemben nem változott), azonban az aktívak körében hibahatáron belül vannak az értékek (19 százalék szerint romlott, míg 21 százalék szerint javult). (Nyugdíjemelés kérnek a magyar kormánytól - veszélyben az idősek megélhetése.)

A megkérdezettek harmada szerint valamelyik Fidesz-kormány tette a legtöbbet a nyugdíjasokért, és ötöde szerint valamelyik MSZP-kormány.

Tíz megkérdezettből majdnem kilenc fő szerint helyes, hogy a nyugdíjasok nagyon kedvezményes áron utazhatnak

A megkérdezett aktívak több mint fele támogatja, hogy a nyugdíjasok helyzetére az állam a jelenleginél többet fordítson. Tíz válaszadóból nyolc szerint még mindig túl sokan vannak, akiknek túl kevés a nyugdíjuk.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a politika érdemben befolyásolja ígéretekkel, fenyegetésekkel a nyugdíjasok választási részvételét, és azt, hogy melyik pártra szavazzanak. További részletek itt olvashatók.

Kép forrása: Pixabay