Miközben Orbán Viktor miniszterelnök éppen a Török Áramlat földgázvezeték nyomvonaláról is tárgyal Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) oldalán közölt friss adatok szerint a hazai földgáztárolókban csaknem 4,3 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre. Ez a mennyiség a folyamatos földgázimporttal kiegészülve fedezi az ország téli igényét.

Idén áprilisra ez a mennyiség 1,5 milliárd köbméterre apadt, azóta folyamatosan töltik fel a készleteket. Még 2016 szeptemberében a MEKH adatai szerint 3,5 milliárd köbméter állt rendelkezésre. A 2017-es rekord telítettség pedig 4,7 milliárd köbméter volt. A hivatal korábban azt közölte, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban. A lakossági gázárak Budapesten a legalacsonyabbak az uniós fővárosok közül. Míg Stockholmban 24,16 eurócent/kWh az átlagtarifa, addig a magyar fővárosban mindössze 3,19.

Az elmúlt években a gáz világpiaci ára alacsonyan volt, még a kormány által megszabott hatósági ár - ismertebb nevén rezsicsökkentett ár - is magasabb volt, mint amit a körülmények indokoltak. A Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nél ezáltal, hogy az olcsón megvett orosz gáz a lakosságnak magasabb áron adta, az elmúlt években 76,9 milliárd forintos haszon keletkezett. Ebből az idén mintegy 40 milliárd forintot fizettek ki a téli rezsicsökkentés keretében, magyarán a pénz közel fele bennmaradt a cégben.

A száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Földgáztároló Zrt. birtokolja az E.On-tól megvásárolt földalatti gáztárolókat, ezekbe összesen 4,43 milliárd köbméter földgáz fér el. Ezek a tárolók a korábban kitermelt magyar földgázmezők, amelyek átalakítottak betárolásra is, így nyáron föltöltik, télen pedig újra kitermelik az eltárolt gázt ezekből a gázcsapdákból. A tárolók fizikailag Hajdúszoboszló és Zsana mellett találhatóak, míg két kisebb egység Pusztaederics és Kardoskút mellett mélyen a föld alatt 2-3 kilométer mélyen helyezkedik el. Tavaly februárban arról lehetett olvasni, hogy egy-két héten belül kiürülnek a magyarországi kereskedelmi tározók, így a fogyasztást már csak a csekély mértékű hazai kitermelésből és a növekvő importból kell ellátni a tél utolsó napjaiban.

A kép forrása: Shutterstock