A kormány a mai ülésén áttekintette a költségvetés tervezetét, amelyet a következő hetekben tárgyalni kezdenek. A cél az, hogy július 20-án elfogadható legyen a jövő évi büdzsé. A szaktárcák igényeit már elkezdték felmérni.

A költségvetés szellemiségéről azt mondta a miniszter, hogy a "stabilitás költségvetését" akarják letenni. Amelyet megalapoz, hogy a növekedési adatok jók. Szerinte az, hogy az uniós tagállamok közül a negyedik legjobb adat volt az év eddigi részében a 4,7 százalékos bővülési ütemmel. A jövő évre is 4 százalék feletti bővülést várnak.

Az eurózónában válságra számít a magyar kormány. A problémák között több nyugati állam politikai instabilitását és a déli államok magas munkanélküliségét emelte ki Gulyás Gergely, aki többször is elmondta, hogy nem hagyja a kormány, hogy a 2008-ashoz hasonló válság alakuljon ki Magyarországon. Követendő példaként a lengyeleket emelte ki, akik 10 évvel ezelőtt mérsékelt szinten, de a válság alatt is növekedni tudtak.

Veszélyforrásnak tartják, hogy az Egyesült Államok által indított kereskedelmi háború, mely például az acél-, alulmínium- és járműipari termékeket érinti, erősen kihat a német gazdaságra. Valamint több országban magas az eladósodottság, Gulyás szerint több állam nem teljesíti a maasrtichti egyezmény kötelező vállalásait.

A veszélyekre felkészülve a költségvetési tartalékot 50 százalékkal emelik. Mintegy 4 ezer milliárd forintnyi beruházást terveznek, a hiányt pedig 1,8 százalékra taksálják jövőre, ami 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint az idei büdzsé adata.

Tovább csökkentenék a jelenlegi 3,8 százalékos munkanélküliséget. Valamint 19,5 százalékra csökkentenék a szociális hozzájárulási adót a jelenlegi 22 százalékos szintről. (Ez a mérséklés már korábban felmerült.)

Emellett tovább lazítanának a nyugdíjasok munkavállalásán. Ennek oka, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb gond az országban. Ebben már eredménynek tartja Gulyás, hogy 175 ezerre csökkent a közmunkások száma, a büdzsében pedig felszabadulhatnak források, ha ez a szám jövőre tovább mérséklődne.

Arra a kérdésre, hogy az idei költségvetést az új kormány strukturális átalakulása miatt tervezik-e átalakítani, azt mondta a tárcavezető, hogy a minisztériumi rendszer átalakítása nagy változtatást nem indokol. A kőolaj-árfolyam év elejihez képest jelentős emelkedése miatt sem változtatnak a bevételi oldal számain, mert Gulyás szerint az alacsony üzemanyag jövedéki adó szintje ezt nem indokolja.

A fotó forrása: MTVA.