Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februártól a turbós készüléket használó magyarok is fellélegezhetnek, mivel a hazánkban újonnan forgalomba kerülő kondenzációs kazánokkal a több százezres kéményátalakítást és a hosszadalmas engedélyeztetési folyamatot megspórolva cserélhetik le készülékeiket - derült ki az új típusú kazánokat forgalmazó Szerelvénybolt Kft. tájékoztatásából.

Az új fejlesztésű kondenzációs készülékek teljesítik az EU-s rendeletben előírt 86 százalékos szezonális hatásfokot, de hagyományos működési rendszerben is alkalmazhatók - mondta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa. A készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek és azok gyűjtőkémény rendszereihez való csatlakoztatásához egyaránt engedélyezett. Ráadásul az alsó árkategóriába sorolható kondenzációs kazánok áráért, nagyságrendileg 210 ezer forintért beszerezhetők lesznek.

A kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel. Ez komoly gondot jelentett a társasházi családok számára, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a több mint félmilliós kazáncsere és kéményátalakítási költséget, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be" - magyarázta a Szerelvénybolt Kft. szakembere.

A zárt égésterű turbós kazánnal fűtők számára eddig nem volt kiút ebből a fogós helyzetből, emiatt az elmúlt hónapokban felmerült, hogy Magyarország módosítást kérhet az Európai Uniótól a turbós kazánok ügyében, mert több százezer család maradhatott volna fűtés nélkül.

A külföldi kazángyártók, köztük viszont kiálltak amellett, hogy nem a rendelet szorul módosításra, hanem a készülékfejlesztésben kell új irányokat szabni, ennek eredménye a turbós kazánokat váltó, új típusú kondenzációs készülék is. Ez a kazán megoldást jelent a gyűjtőkéményes társasházban és az egyedi füstgáz-elvezetésű lakásban vagy családi házban élők számára is, akik így több százezres költségű kéményátalakítás és hosszadalmas engedélyeztetés nélkül cserélhetik le tönkrement turbós berendezéseiket.

A kazángyártókkal ellentétben a vásárlók még mindig nehezen alkalmazkodnak a szabályozáshoz. "Sokan munkatársainktól értesülnek a rendeletről és arról, hogy már csak kondenzációs kazánt szerelhetnek fel. Az igazán nagy ijedséget azonban nem a kazán ára okozza, mivel a kondenzációs készülékek nem sokkal drágábbak hagyományos társaiknál. Inkább a kéményátalakítási költségek és az engedélyeztetési folyamat az, amitől annyira megrettenek."

A 2016-os eladási adatok már egyértelműen tükrözik az EU-s rendelet hatását: a kondenzációs készülékek ára 5-7 százalékot csökkent tavaly év második felére, mivel nagy számban megjelentek a piacon az olcsóbb kategóriájú kondenzációs készülékek. "A legtöbben még mindig a belépő szintű 220-260 ezer forintos kategóriát keresik" - egészítette ki Patonai Roland.