Giró Szász András kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy megvan-e már a megállapodás az egyszerűsített vállalkozói adó eltörléséről, úgy válaszolt, hogy nem lát ebben a kérdésben huzakodást. "Ez egy egyéni képviselői indítvány, a kormány ezekről kifejti az álláspontját" - utalt Koszorús László fideszes képviselő múlt héten, az adócsomaghoz betrejesztett javaslatára, ami eltörölné az evát. "A kormány véleménye érdemben nem befolyásolja a törvényhozó hatalmat, a magyar országgyűlést" - tette hozzá.

"2010 ősze óta a kormány véleménye következetes ezzel kapcsolatban: a kormány az adóegyszerűsítést pártolja" - vélekedett Giró-Szász András, aki ezzel megismételte Matolcsy György tegnapi szavait. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis úgy fogalmazott , hogy az egyszerűsített vállalkozói adó létjogosultságát vesztette azzal, hogy egykulcsos lesz a személyi jövedelemadózás. "A jövedelem adó logikája szerint nem teszi szükségessé és lehetővé sem az ilyen adók megtartását" - tette hozzá a miniszter tegnap.

"Amikor adónemek kivezetéséről beszélünk, akkor látnunk kell azt a környezetet, amiben élünk" - fejtette ki Giró-Szász utalva az európai válság súlyosbodására. "A kormány a fogyasztási adók növelésével igyekszik orvosolni a helyzetet" - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy készült-e az eva januári megszüntetésére hatástanulmány, a kormányszóvivő úgy válaszolt, hogy kormány egyéni módosító indítványokról kialakított véleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésén alapszik és e mögött vannak hatástanulmányok. A Nemzetgazdasági Minisztérium elképzelései szerint amennyiben az eva megszűnik, az legalább 50 milliárd forint pluszbevételt jelent az államháztartásnak - emelte ki Giró-Szász András.

A kormányszóvivő azokra a kritikákra, hogy az eva eltörlésével gyakorlatilag adót emel a kormány úgy reagált, hogy ezzel a kormány nem adót emel. "Amikor ugyanis az evát bevezették a cégeket terhelő adó, mind pedig az osztalékadó jóval magasabb volt. A kormány pedig tavaly 10 százalékra csökkentette a társasági adót egy értékhatár alatt" - emlékeztetett.