Az MTI érdeklődésére, miszerint mire kell felkészülniük azoknak, akik görögországi bankba utalnának, például utalással fizetnének a szállásért vagy más szolgáltatásért előre, az MNB sajtószolgálata közölte: a görög bankoknál számlát vezető ügyfelek számára külföldről, így például Magyarországról indított átutalásokat az elrendelt korlátozások nem érintik, az átutalt összegeket a görög bankok a szokásos módon jóváírják a kedvezményezett ügyfelek számláin.

Az viszont nem garantálható, hogy ezekhez az átutalt összegekhez a kedvezményezettek a szokásos módokon hozzá is férhetnek, hiszen a görög számlatulajdonosokra készpénzfelvételi és egyéb tranzakciós korlátok vonatkoznak. Emiatt az MNB azt javasolja, hogy az átutalás előtt a bankok ügyfelei körültekintően, a kockázatokat mérlegelve és lehetőség szerint a kedvezményezettekkel előzetesen egyeztetve döntsenek az átutalás elindításáról.

A görög kormány vasárnap este döntött úgy, hogy tőkekorlátozásokat vezet be, és hétfőtől kezdve hat kereskedési napra zárva maradnak az ország területén működő bankok és az athéni tőzsde.

A kormány döntésének alapján 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

A külföldön kibocsátott bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet pénzt felvenni az automatákból. Ennek korlátot csak a bankautomaták feltöltöttségi szintje szabhat, illetve a pénzügyminiszternek joga van arra, hogy a külföldi bankkártya-tulajdonosok esetében is limitálja a napi készpénzfelvételt. A pénzkiadó automatákat feltöltötték és hétfő délután óta ismét működnek, de a legtöbb helyen sorok kígyóznak előttük.