Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor nem csupán minden hájjal megkent hatalompolitikus, hanem az illiberális demokráciáról szóló ideológiájával regionális hatalmi központot épít "a liberálisok EU-ban érvényesülő hegemóniájával szemben - írja a tekintélyes lap a szemle szerint.

A svájci újság a héten elfogadott alkotmánymódosítás, valamint a Stop Soros törvénycsomag kapcsán foglalkozott a magyar helyzettel, amelyről azt írják: már senkit nem lepnek meg az ilyen húzások. Az idegengyűlölő retorika ennek eddig is megágyazott. Viszont szerintük Orbán már túl van a csúcson: míg a 2015-ös menekültválság idején Merkel ellenpólusát játszotta, addig mostanra ezt a szerepet Sebastian Kurz osztrák kancellár vette át.

Viszont bár a magyar kormány közeledni próbál Bécshez, de a Kurz által tervezett készségesek tengelyében nincs helye Magyarországnak. Pedig ez a csoportosulás is radikális eszközökkel lépne fel az illegális migráció ellen az európai külső és belső határokon. A tengelyhez Bécs és Róma mellett esetleg Berlin is csatlakozik, amennyiben a kancellár végső kudarcot vall a közös európai menekültpolitika projektjével. A magyar kormányra ebben azért nincs szükség, mert Magyarországot már rég elkerülik a menekültek.

Viszont a Neue Zürcher Zeitung nem vitatja el Orbán szerepét az európai politikában: "meghatározó szerepe van az európai jobboldalon, és gulyás-nacionalizmusa modellnek számít a délkeleti periférián." Fontos szövetségesnek tekintik a jobboldalon Szerbiában, Szlovéniában és Horvátországban.

Szerintük Orbán célratörően épít regionális hatalmi központot, amelynek segítségével szembe akar szállni a liberális nyugat-európaiak unióban gyakorolt hegemóniájával. Nem lenne helyes alábecsülni - zárják a javaslatot.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.