Kedd késő este közölte honlapján a rendőrség, hogy a gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Gyárfás Tamást, volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében. A hírek szerint az 1998-ban elkövetett utcai leszámolás azért került újra napirendre, mert a nyomozók megkaptak egy hangfelvételt, amely felveti, hogy az akkoriban médiavállalkozóként tevékenykedő Gyárfás megrendelésére követhették el a gyilkosságot.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt.  A vádhatóság ezért a panaszokat elutasította - írja az ügyészség csütörtöki közleményében.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy Gyárfás esetében szükséges a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra is, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedés elrendelésének kérdésében pénteken hoz döntést.

A büntetőeljárási szabályok alapján, amennyiben az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, úgy az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és a szabadítása iránt haladéktalanul intézkedik, egyúttal a terheltet kötelezte, hogy jelenjen meg a pénteki ülésen.

A cikk elején említett hangfelvétel állítólag azután került a rendőrség birtokába, hogy a gyilkosságot elkövető és amiatt már elítélt Jozef Rohác a börtönből kezdett Gyárfás zsarolásába. Erre egy szlovákiai kapcsolatát, Imrich K.-t kérte meg, hogy juttasson el egy levelet a most őrizetbe vett vállalkozóhoz. Novemberben Gyárfás feljelentést tett a rendőrségen, majd ezután a Magyar Idők információi szerint - ahogy arról az Index is írt - a Nemzeti Nyomozó Iroda jogsegélyt kért a szlovák társszervektől. Házkutatás valóban történt: a Noviny.sk egy héttel a magyar választások előtt virágnyelven számolt be arról, hogy a rendőrök Léván intézkedtek, mert megzsaroltak egy "Orbán Viktorhoz közel álló magyar vállalkozót".

A fotó forrása: MTI Fotó/Mihádák Zoltán.