Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csapadék és az öntözés hiánya miatt a termés egy része kényszerérett lesz, vagyis kisebb méretű és súlyú gyümölcsöket szüretelhetnek és a minőség is gyengébb lesz. Az árak vélhetően mégsem szabadulnak el, mert éppen a kánikula miatt szinte egyszerre érnek be a gyümölcsök és a túlkínálat kordában tartja drágulást - olvasható a napilapban.

Az aszály miatt kevesebb lehet a szezon két fontos gyümölcséből, a barackból és a szilvából.

A most érő szilva, nyári alma színanyagai sem tudnak kellőképpen kialakulni, mert ahhoz az kellene, hogy az éjszakai hőmérséklet legalább 16-17 fokig lehűljön, ezzel szemben napok óta 20-25 Celsius fokot mérnek - nyilatkozta a Népszavának Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ha tovább tart az aszály, károsodnak a gyümölcsfák, jövőre nem lesz elegendő virág rajtuk és a termés is elmarad az átlagostól. Ezen már a vasárnap megérkezett (átmeneti) lehűlés sem sokat segíthet.

A hazai gyümölcsösök alig 20-25 százalékát öntözik, a zöldségtermesztőknél jobb a helyzet, ott a művelt terület 60-70 százaléka mesterséges úton is kap vizet. A kárenyhítés másik módja a technológiai, illetve fajtakorszerűsítés - említette Ledó Ferenc. További részletek a Népszavában olvashatók.