Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egymástól függetlenül a Bloomberg és a Financial Times (FT) is idézi londoni elemzők véleményét, akik szerint Matolcsy György tegnapi megjegyzése vezetett a forint jelentős gyengüléséhez, ami egyben azt is jelenti, hogy a kormány az új jegybankelnök közelgő kinevezése előtt kikezdte az MNB függetlenségét. A gazdasági miniszter azt írta a Heti Válaszban, hogy a korábbi gazdaságpolitika katasztrofális hibája volt a forint erősítése. Az FT szerint ezt a jelzőt magyar üzletemberek, devizaadós magánemberek, sőt egyes kormányzati kollégái is inkább magával Matolcsyval hozzák összefüggésbe, miután a magyar valuta gyengülése miatt tegnap szépen nőtt a devizaadósságuk.

A forint időközben tovább gyengült a csütörtök esti-péntek reggeli 294 forintos euró után péntek délelőtt 295,2 forintig emelkedett az euró árfolyama.

Timothy Ash, a Standard Bank kelet-közép-európai ügyekben illetékes elemzője szerint a miniszter megjegyzésével MNB-elnöki kinevezésének esélyeit igyekezett erősíteni. Az ilyen kommentek sokak szemében egyet jelentenek azzal, hogy a kormány zöld jelzést adott a forint gyengülésének. Ez kissé furcsa annak tükrében, milyen óriási devizaadósságok vannak a magyar hitelfelvevők kezén. Az FT adatai szerint a lakokosság a GDP 18, a nem pénzügyi szervezetek a GDP 34, a bankok (kivéve a jegybankot) a GDP 36 százalékának megfelelő külföldi valutában jegyzett tartozást halmoztak fel.

Ostrom alatt a jegybank

William Jackson és Neil Shearing, a londoni Capital Economist elemzőközpont munkatársai úgy vélik, hogy Matolcsy György cikke az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy megtámadták az MNB függetlenségét - írta a Bloomberg. Piaci nézőpontból a gazdasági miniszter kinevezése jegybankelnökké a legrosszabb választás lenne, amely mellett a kormányfő dönthet. Ő az MNB jelenlegi monetáris tanácsának leghangosabb bírálója és a kormányzó Fidesz unortodox gazdaságpolitikájának atyja. Utóbbi ásta alá a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

A megújuló vezetés alatt a magyar jegybanknak az Európai Központi Bankot és a Fed-et kellene követnie, azaz monetáris ösztönzésre kellene áttérnie, bátran használva unorthodox eszközöket a kormánnyal kötött stratégiai szövetség részeként - emlékeztet a hírügynökség Matolcsy egyik korábbi interjújára, amelyet még karácsony előtt adott a HírTV-nek. Az FT arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor első regnálása idején, 1998 és 2002 között még kormánya egyik sikerének tartott a forint erősen tartását, mivel az "gazdagabbá tette a magyarokat".

A Bloomberg idézi Jacksont és Shearinget, akik ironikusnak tarják, hogy egy kormányhoz hű ember kinevezése a jegybank élére korlátozná a további kamatcsökkentések, azaz a monetáris enyhítés lehetőségét, mivel növelné a magyar befektetések kockázatosságát, és kötvény- és forinteladásokhoz vezethetne. Ez szigorításra kényszerítené a jegybank új vezetőségét. Az MNB teljes vezérkara kormányhoz hű emberekből állhat az év második felétől, ami önmagában tovább gyengíti a bank hitelességét - vélik a Capital Economist elemzői.