Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A támogatásba most hivatalosan is befogadott készítmények számos onkológiai, haematológiai kórképet, a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseit és egyéb más terápiás területet fednek le, és több ezer beteg gyógyulását, életkilátásainak javítását segíthetik. Segítséget jelentenek például onkológiai terápiás területeken az emlő- és tüdődaganatok, a prosztatarák, valamint a melanóma egyes fajtáinak, továbbá a myeloma multiplex (a csontvelő plazmasejteinek, az ellenanyagokat termelő fehérvérsejteknek a rákos megbetegedése), az ízületi gyulladásos megbetegedések, a sclerosis multiplex vagy a Chron-betegség kezelése során - hívja fel a figyelmet a befogadás kapcsán az AIPM.

Az egyesület üdvözli az elmúlt időszak legnagyobb gyógyszerbefogadását, Holchacker Péter, az AIPM igazgatója ugyanakkor néhány olyan kérdésre is rámutat, melynek megnyugtató kezelésével elkerülhető, hogy a betegek sokat és feleslegesen várjanak a következő befogadásra.

Jelenleg az új, innovatív gyógyszerek támogatási rendszerbe történő befogadásának átlagos várakozási ideje Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen hosszú. Legutóbb 2016-ban volt érdemi gyógyszerbefogadás, miközben a V4-es országokban az átlagos befogadási idő fél év, ami egyértelműen mutatja, hogy a befogadási rendszer számos ponton megerősítésre szorul.

Az AIPM ennek kapcsán tavasszal eljuttatta 3 pontos stratégiai javaslatcsomagját a kormány képviselőinek, amit a közlemény szerint a közeljövőben további szakmai javaslatokkal egészítenek ki annak érdekében, hogy Magyarország versenyképessége e téren is megerősödjön. Ez utóbbihoz egyébként az is szükséges - jegyzi meg az AIPM igazgatója - hogy a gyógyszerbeszerzések keretében lebonyolított közbeszerzési eljárások ne szűkítsék a betegek hozzáférését az adott terápiákhoz.

Az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadása azért is kiemelten fontos, mert a mostani befogadások mellett továbbra is több mint félszáz innovatív terápia vár még befogadásra, és az eljárások felgyorsítása további betegek életét mentheti meg vagy teheti elviselhetőbbé - teszi hozzá az egyesület igazgatója.

A Richter által fejlesztett cariprazine hatóanyagú skizofrénia gyógyszer is a befogadott között van

A rendelet külön szól arról, hogy a "kariprazin hatóanyagú készítmény akkor választható, ha a betegnél negatív tünet fennállása igazolható". A mostani döntés következtében a skizofrénia antipszichotikus gyógyszeres kezelésének finanszírozási algoritmusa úgy változik, hogy a lehetőségek közé bekerült a kariprazin - írta a portfoli.hu.

Fotó: Shutterstock