Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány nem rég kiadta a frissített Konvergencia-programját, amelyből pedig kiderül, hogy az előttünk álló kormányzati ciklusban a nyugdíjak hogyan emelkedhetnek. A jelenleg érvényes nyugdíjemelési szabályok szerint minden év elején a várható infláció mértékével kell emelni az öregségi ellátásokat. A kormány azonban 2019-2022 között minden évében a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre számít, amelynek jelentkeznie kell a minden év novemberében visszamenőlegesen kifizetett nyugdíjprémiumokban is.

A Zoom.hu így kiszámította, hogy az inflációs előrejelzés ismeretében, mai tudásunk szerint az emelések így néznek majd ki a következő években:

  • 2019 januárjában 2,7
  • 2020 januárban 2,9
  • 2021-ben 3,0
  • 2022-ben ismét 3,0 százalékos

A lap szerint ezek az emelések csak a nyugdíjak reálértékének megőrzésre elegendőek, de nem növelik azok vásárlóértékét. Valamint kinyílhat nyugdíj-bér-olló is, mivel a fizetések nettó évi 5-10 százalékos emelkedését ígéri a negyedik Orbán-kormány. Régebben - 2012 előtt - a nyugdíjak emelését részben a béremelésekéhez kötötték, így biztosították a gazdasági fellendülés éveiben a nyugdíjak felzárkóztatását.

Viszont fontos, hogy a 2009-ben, még a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémium-rendszer miatt kaphatnak plusz pénzt az idősek. Ennek lényege, hogy a 3,5 százalékos GDP növekedés után ,novemberben egyösszegben kapnak pénzt. Tavaly fizettek először ilyet, akkor 6-12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok, de a törvényi felsőhatár eleve 20 ezer forint. A GDP várakozások alapján pedig 2022-ig minden évben jár majd ebből, dehogy mennyi, azt rendeletben döntik el az adott években.

A képünk forrása: Shutterstock.