Miután szakértők szerint érdemes lett volna bevetni az erős keresőlámpával és hőkamerával is felszerelt helikoptereket, a lap rákérdezett a rendőrségnél, hogy miért nem tették. A válasz azt volt, hogy az időjárási körülmények nem tették ezt lehetővé.

A rendőrség válasza a Népszava szerint meglepő, mert szerda este esett ugyan az eső, de a megkérdezett repülési szakértő szerint nem voltak extrém rossz időjárási körülmények, lehetett volna repülni, de legalábbis megkísérelhették volna elindítani a gépeket.

2017 januárjában azt írta sajtóközleményében az ORFK az az MD902-es helikopterekről: "A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is."

Ki ért ki előbb?

A rendőrségnek azt is felvetették, a Hableány tragédiájának túlélői dél-koreai újságoknak azt állították, szervezetlen volt a mentés a szerda esti dunai hajókatasztrófa után. Emellett korábban több szemtanú is úgy nyilatkozott, a vízirendészet egységei meglehetősen későn értek a helyszínre.

A vízirendészet első hajózó járőre 21 óra 15 perckor érkezett a helyszínre. A hajózok csatornáján ugyanis, már a 21.15-kor beérkező állampolgári bejelentés előtt értesült az ütközésről - közölte a BRFK. Ez azért érdekes, mert az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatójáról szóló tudósításban azt állt: "A Dunai Vízirendészeti Kapitányság első hajója 21.29 perckor érkezett a helyszínre".

A másik érdekes részlet, hogy szemtanúk szerint a hivatalos mentőegységeket messze megelőzve ért a csütörtöki, dunai hajókatasztrófa helyszínére a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) kishajója. Óriási szerencse, hogy civil kezdeményezésre, három szervezet együttműködésével éppen két hónapja, március 28-án tettük Dunára azt a sürgősségi mentőhajót, amely a Balatonon már évtizedek óta működő vízimentő-szolgálat mintájára a Fővárosban és környékén teljesít majd szolgálatot - mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A lap kérdésére, ha több mentőhajó áll rendelkezésükre, több áldozatot sikerült volna kimenteni élve az áradó folyóból, a Bagyó Sándor úgy reagált: talán lehetett volna azokon is segíteni, akiket elsodort a Duna.