Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó több szervezetnél - adta hírül a Népszava. A lapnak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire öt munkanapon belül kell válaszolniuk.

Hétfőn lépnek hatályba azok a hajléktalanokat érintő új szabályok, amelyek következtében tilos lesz "életvitelszerűen a közterületen tartózkodni". A rendőrség a Mérce.hu információi szerint nagyszabású razziával készül a törvény végrehajtatására.

Arra a kérdésre, miért éppen most rendelt el vizsgálatot az ÁSZ a hajléktalangondozással foglalkozó civileknél, a szervezet annyit közölt: ellenőrzéseit előre meghatározott féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzi.

Azt egyelőre nem tudni, milyen akcióval készülnek a rendőrök a jövő hétre, a napilap forrásai szerint leginkább arra lehet számítani, hogy a szem előtt lévő, belső területekről fogják kiszorítani a hajléktalanokat.

A fotó forrása: Shutterstock