A budapesti Kossuth téren összegyűlt néhány száz ember előtt csaknem nyolcvan kortárs magyar író - köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna és Lackfi János - az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára reagáló, egy-egy táblára írt mondatát olvasta fel Gergye Krisztián és Hajmási Dávid, tiltakozva a szabálysértési törvény hétfőn hatályba lépő módosítása ellen.

A demonstráción A Város Mindenkié csoport aktivistája, Erdőhegyi Márta - aki elmondása szerint lakott már albérletben, átmeneti szállón, sátorban, illetve szociális bérlakásban is - azt mondta: a büntetés nem megoldás, szerinte inkább megfelelő lakhatáshoz kellene segíteni az embereket.

Azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek. Az utcán élő emberek azokat a hajléktalanságban élő embereket is képviselik, akiknek a problémái nincsenek szem előtt

- mondta az MTI szerint Erdőhegyi Márta.

A hajléktalanszállókról szólva megjegyezte: ezek a helyek sokaknak nyújtanak fedelet, biztonságot, segítséget, de szerinte tartósabb és méltóbb megoldások kellenek a hajléktalanság megszüntetéséhez. Érthetőnek nevezte, ha nem akar egy hajléktalan ember beköltözni olyan szállókra, ahol "hemzsegnek a különböző élősködő állatok" és ahol nincs saját tere.

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. - emlékeztetett a hvg.hu

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító - azaz betiltó - rendelkezése október 15-én, hétfőn lép hatályba.

A kép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.