Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heten meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este. A hatóságok még több embert keresnek.

A Hableány nevű sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység. Tizennégy ember épségben van, egyet újra kellett éleszteni. A mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára - jelentette az M1 tudósítója, aki elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.

A mentést a vízi rendészet, mentőhajó és tűzoltóhajó is segíti. A baleset miatt - amelyről este negyed tízkor érkezett bejelentés a rendőrségre - a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

MTI/Mihádák Zoltán

Lapunk úgy tudja, hogy a hajó szabálytalanul közlekedett, ezért ütközött neki egy turistahajó, amelynek legénysége megpróbálta, de már nem tudta elkerülni az ütközést.

A hajóregiszter szerint a Hableány egy Projekt 544 (Moszkvics) típusú motoros személyhajó. A Panoráma Deck Kft. flottájának egyik legkisebb tagja, amelynek befogadóképessége 60 fő.

A cég közleményt adott ki: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik.

MTI Fotó

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. Északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.

Gondot okozhat a sodródó roncs is

Nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is - mondta Szatmári Zsolt szakbúvároktató az M1-en.

A kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni. A protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van - tette hozzá.

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban

A Duna pár órája újra áradni kezdett. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják - idézi a szóvivőt az MTI.