Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy pótkocsis teherautó bal első kereke defektet kapott, emiatt a szerelvény áttért az út bal oldalára, ahol összeütközött egy személyautóval. A személyautóban ülő 29 éves férfi a helyszínen meghalt - így kezdődik a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset.

Az elhunyt fiatalember szüleinek a teherautó biztosítója kifizetett 500-500 ezer forintot, de sérelemdíjat kért még a testvér és a menyasszony is, nekik viszont nem fizetett a biztosító. Így lett per az ügyből.

A perben a szülők 3,5-3,5 millió forintot, a testvér 2 millió, míg a menyasszony - akivel az áldozat együtt élt - 4 millió forint sérelemdíjat kértek a biztosítótól. Az első fokú bíróság a kért összegeket maradéktalanul megítélte. A bíróság értékelte, hogy a szülők és a felnőtt gyermek között szoros érzelmi, mindennapi kapcsolat volt, a szülők fontos támaszukat veszítették el, csakúgy, mint a testvér. Értékelte a bíróság azt is, hogy az elhunyt családalapítás előtt állt a jegyesével.

A másodfokú bíróság csökkentette az összeget

A biztosító fellebbezésére a másodfokú bíróság a szülők sérelemdíját 2-2 millió forintra, a testvérét 1 millió forintra szállította le viszont nem szólt a menyasszony sérelemdíjáról. Az ítélet szerint a szülők már kaptak 500-500 ezer forintot a biztosítótól, a testvérnek pedig azért jár csak kevesebb, mivel a kapcsolatuk "meglazult" azzal, hogy az elhunyt testvér a menyasszonyához költözött. A másodfokú, jogerős ítélet ellen a szülők és a testvér kért felülvizsgálatot a Kúriától. (Az asztalra csapott az MNB a veronai balesettel kapcsolatban.)

A Kúria a családtagoknak kedvezett

A legfőbb bírói fórum az első fokú ítéletet hagyta jóvá, benne a menyasszony sérelemdíjával is. Indoklásában kifejtette, hogy az eset körülményeire - különösen a jogsértés súlyára, valamint a jogsértésnek a sértettekre gyakorolt hatására - figyelemmel a másodfokú bíróság által meghatározott marasztalási összegek a szülők és a testvér esetében indokolatlanul alacsonyak.

Egy 29 éves, önálló életvezetésének kezdetén álló fiatalember életének nem természetes okú elvesztése a legsúlyosabb jogsérelmek közé tartozik. Ehhez igazodóan súlyosnak minősül a közeli hozzátartozóinak, e hozzátartozójuk elvesztéséből fakadó sérelme is.

Egy szoros érzelmi kapcsolat talaján álló, napi intenzitású, a kölcsönös segítségnyújtás által is jellemzett fizikai kontaktus elvesztése súlyos, minden nap jelentkező, intenzív veszteségélményt eredményez.

- áll a határozatban.

Ehhez képest az elsőfokú bíróság által meghatározott - a kereseti kérelemnek megfelelő - marasztalási összegek felelnek meg.

A képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.