Hogy pontosan hány embert bocsátottak el, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy a kulturális közfoglalkoztatási program indulásakor, 2013-ban nagyjából négyezer ember foglalkoztatásához biztosított 2,5 milliárd forintos keretet az állam - írja cikkében a 168 Óra.

Csóti Csaba a kulturális közmunkarendszert felháborítónak tartja, rajtuk kívül senki nem tiltakozott a bevezetése ellen. Pedig rengeteg visszásság történt. Előfordult, hogy egy kulturális intézményben - például könyvtárban, közgyűjteményben művelődési házban - állományban lévő munkatársaknak felmondtak, majd kevesebb pénzért, közmunkásként szerződtették őket vissza. Még gyakoribb, hogy más diplomával rendelkező pályakezdőket vettek fel kulturális közmunkásnak.

A kulturális közfoglalkoztatás burkolt létszámleépítés volt. A bérüket nem az adott intézményeknek vagy a helyi önkormányzatoknak kellett fizetni, hanem állami keretből finanszírozták. Előre látható volt, hogy az állam előbb-utóbb elbocsátja őket - nyilatkozta a szakszervezeti vezető. (Eltűnnek a közmunkások?)

A kép forrása: Pixabay.