Orbán szerint ez összesen 600 milliárd forintos adósságátvállalást jelent az idei évben. A keddi kormányülésen a kormány döntött az önkormányzati adósság átvállalásának részleteiről. "Az 5000 főnél nagyobb települések esetében a kormány szintén átveszi az adósságokat, cserébe az önkormányzatok elfogadták a szigorúbb pénzügyi szabályokat" - fejtette ki Orbán.

"A legjobb helyzetben lévő települések esetében az adósság 40 százalékát veszi át az állam, míg a legrosszabb helyzetben lévők esetében az adósság 70 százalékát vállaljat át a kormány" - tette hozzá. A főváros esetében pedig mintegy 60 százalékos adósságátvállalás történik, ez egy szélesebb megállapodás keretében valósul meg elmondása szerint.

"Mi gazdasági növekedést akarunk, de csökkenő államadósság mellett. Az önkormányzatok adósságának konszolidálása is ebbe a logikába illeszkedik" - magyarázta Orbán a mellette álló Herman Van Rompuy-nak, akitől később a kormányfő elnézést is kért, amiért magyar ügyek tárgyalásával tartják fel.

Giró-Szász András kormányszóvivő egy későbbi sajtótájékoztatón részletezte, hogy az önkormányzatokkal történt megállapodás után tárgyalhat a kormány a bankokkal, amikor már összegezni tudja a hitelállomány méretét, struktúráját, így a visszafizetés ütemezését, devizanemeit, illetve a hitelező intézményeket.

Giró-Szász leszögezte: valamivel több mint 600 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át a kormány, amelyből 100 milliárd forintnyit, azaz az ötezer lélekszámnál kisebb települések adósságát a kormány már a 2012-es költségvetésben egy összegben teljesítette; a második lépcsőt, tehát az ötezer lakosnál nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le.

Giró-Szász rámutatott: nem kell, hogy az idei költségvetésben szerepeljen a második forduló adósságát fedező mintegy 500 milliárd forint, mivel még nem dőlt el, hogy milyen konstrukcióban történik a visszafizetés. A kormány itt "nyilvánvalóan nem egy összegben való törlesztésben gondolkozik", hiszen az önkormányzati adósság jellemzően hosszú lejáratú.