Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint több országos közúton korlátozások léptek életbe. Pénteken 18.30-kor megszűnt a Szlovákiába tartó tehergépkocsikra vonatkozó kamiontilalom.

Zala megyében a 61-es számú főúton, valamint a 6101 jelű összekötő út - 61-es számú főút és Levente utcai körforgalom - közötti szakaszán 7,5 tonnás össztömeg korlátozást vezettek be.

A 6-os számú főút Baranya megyei szakaszán Mecseknádasd, Bagoly Csárdától, a pécsváradi MOL kútig 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

Pest megyében a 102-es főúton az M1-től Zsámbékig 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így a főút teljes szakaszán érvényes a tiltás. A rendőrség Pest megye határában nem engedi fel a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat a 10-es főútra és a 8102-es jelű úton az 1-es főúttól Budakalászig tiltott a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedése.

Veszprém megyében a 82-es főúton, Veszprém és Zirc között a 0-21 km szelvények között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, továbbá a 82-es számú főúton, Veszprém és Veszprémvarsány között a 0-45+500 km szelvények között korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedését.

Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es számú főút és a 83-as számú főúton is életbe lépett a 7,5 tonnás súlykorlátozás, a teherjárműveket az M1-es autópályán kerülhetnek Budapest, illetve Hegyeshalom irányába.

Fejér megyében a 1104-es jelű út 0+000 - 7+281 km szelvények közötti szakaszán 16 órától 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

Vas megyében a 86-os főúton Egyházasrádóc és Körmend között a tehergépjárműveket a hó eltakarítás miatt néhány órán át félreállítják.

Horvátországot délutánra erős csapadékhullám érte el, intenzíven havazik, ezért a déli határszakaszon már korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedését, 17.00 órától nem léphetnek ki az érintett járművek Horvátországba.

Heves megyében az időjárásra való tekintettel 17 órától 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a megye két útján. A 21-es főúton Apcnál, és a 23-as főúton Pétervásáránál a Nógrád megye felé tartó tehergépkocsikat félre állítják. A 25-ös főúton, Eger és Kerecsend között 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, Maklár felé terelik a tehergépjárműveket.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is azt kéri, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, továbbá tájékozódjanak az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a www.utinform.hu oldalon vagy Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában. Az OKF emellett azt ajánlja, hogy használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Több megyére másodfokú figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.)

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken 15-20 centimétert is elérheti (erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik). Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A hó formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg.

Emellett továbbra is az ónos eső veszélye miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.