Kossuth téri székhelyének felújítása idejére az Agrárminisztérium átköltözik a Vigadó Palota Irodaházba, amely a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona. Ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. - írja a hvg.hu.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből. A BIF-ben főrészvényes Pió-21 Kft. teljesen családi cég: Schmidt Mária a többségi tulajdonosa, mellette lányának, Ungár Annának és fiának, az LMP országgyűlési képviselőjeként dolgozó Ungár Péternek is részesedése van benne.

A parkolással is Schmidt Máriáék cége jár jól: nemcsak az irodaházat bérelték ki a BIF-től, hanem az "Aranykéz utca 4-6. szám alatt levő teremgarázs egy részét" is az "állami vezetői gépjárművek", valamint a minisztériumi autók részére - ismertet a portál egy birtokába került minisztériumi körlevelet.

Kérdés, hogy miért pont egy Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó ingatlan lett a befutó? Hány másik ajánlatot megfontolva, milyen áron és milyen feltételekkel bérelte ki az állam a közvetlenül a Vigadó mellett, a Duna-partnál található exkluzív ingatlant? Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója nem árulta el a konkrét árat és feltételeket. Piaci információkból úgy értesültek, hogy legalább két versenytársunk volt. Kifejezetten büszkék arra, hogy egy magyar állami intézmény elhelyezését célzó pályázaton egy magyar tulajdonú ingatlanhasznosító társaság nyert.