Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sorban álltak hitelért a cégek és a háztartások is az első negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a háztartások hitelállománya március végére 6213,3 milliárd forintra hízott, ami pont négyéves csúcsnak felel meg. A vállalatoké pedig 7628 milliárd forintos, több mint hétéves csúcson állt. A vállalkozások több mint 200 milliárd, a lakosság pedig csaknem 73 milliárd forinttal vett fel több kölcsönt három hónap alatt annál, amit törlesztett.

A válság előtti utolsó időszakban sem fogyott annyi lakáshitel, mint idén. Három hónap alatt csaknem 250 milliárd forintnyit helyeztek ki a hitelintézetek, márciusban 91,2 milliárd forint volt a folyósítás, ami meghaladhatja a 2008 októberi rekordot is. A folytatás is biztató, az új szerződések összege március végén 76,3 milliárd forinton tetőzött, ennek a 95 százaléka fix kamatozású kölcsön volt.

A személyi hitel is fogy

Nem csak a lakásvásárlók kértek a bankoktól hitelt, a személyi kölcsön és az áruhitel is jól fogyott az első negyedévben. Személyi hitelből 136,3 milliárd forint volt az új folyósítás, 35 százalékkal több, mint 2018 első három hónapjában, áruhitelből 16,2 milliárd forint ment ki, ez 82 százalékos növekedés egy év alatt. Ráadásul a szerződéses összegek alapján a következő hónapok is erősek lesznek, március végén személyi hitelből csaknem 50 milliárdnyi, áruhitelből bő 8 milliárd forintnyi állomány várt arra, hogy elbírálják és folyósítsák.

A kamatok valamelyest csökkentek, a személyi hiteleknél 13 százalék alá mentek március végére. A lakáshitelek átlagos kamata is alig 4,5 százalékos volt, még a tízéves vagy annál hosszabb kamatfixálású konstrukcióké is csak éppen elérte az 5 százalékot. A drága folyószámla- és kártyahitelek viszont továbbra sem fogynak. Előbbiek kamata 20, utóbbiaké 25 százalék fölött van. Az állomány pedig a folyószámlahiteleknél 280 milliárd forint körül van, ami több mint 11 éves mélypont, a kamatozó kártyahiteleké 93 milliárd forint, ez a jegybank 2015 januárja óta vezetett adatsora szerint a legalacsonyabb érték. 2015 elején még csaknem 150 milliárd forintnyi kártyahitel után fizettek kamatot a háztartások.

Az NHP Fix csak nyomokban látszik

A vállalati hitelpiac, ha lehet, még erősebben indult, mint a lakossági. A 203 milliárd forintos nettó kihelyezés óriási összegnek számít, ennél erősebb évkezdet a céges hitelpiacon csak 2008-ban volt. A folytatás még erősebb lehet, márciusban csaknem 220 milliárd forintnyi forinthitel és 100 milliárd forintnál nagyobb értékű euróhitel volt már csőben.

Bár a bankok úgy nyilatkoztak, a cégek keresik az NHP Fix konstrukcióban nyújtott fix kamatozású hiteleket, ezek folyósítása és a szerződések megkötése még nem indult el igazán. A forint alapú vállalati hitelek döntő része változó kamatozású volt márciusban is, az egy éven túli kamatfixálású konstrukciók volumene nem érte el a 39 milliárd forintot, az arányuk pedig csupán 18 százalékos volt. Egy vállalati hitel elbírálása persze hosszabb folyamat, mint egy lakossági kölcsöné, általában hetekig-hónapokig is eltart.