A teljes inflációs ráta 0,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Az infláció aktuális mérséklődését az üzemanyagok árának csökkenése okozta, míg a maginflációban tapasztalt enyhe mérséklődést főként az iparcikkek inflációjának lassulása magyarázza. Az üzemanyagok árai a világpiaci olajárak érdemi esése miatt 5,5 százalékkal csökkentek júliushoz képest. Az iparcikkek éves inflációjának mérséklődéséhez bázishatás is hozzájárult - állapította meg az MNB gyorselemzése.

A jegybank inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói (a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) nem változtak érdemben az előző hónaphoz képest, változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Az elmúlt időszakban a keresletérzékeny termékek inflációhoz való hozzájárulása érdemben nem változott, míg a volatilisebb, főként költségváltozásokra érzékenyebb tételek - élelmiszer és energia - árai összességében az árcsökkenés irányába hatottak.

Az iparcikkek árai emelkedtek az előző évihez képest. Ezen belül a tartós iparcikkek ára nőtt, míg a nem-tartós iparcikkek ára érdemben nem változott. A termékkör szezonálisan igazított árai mérsékelt dinamikát mutattak az elmúlt hónapokban, amelyet az alacsony importárak árleszorító hatása magyarázhat.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek, a szolgáltatások éves inflációja érdemben nem változott és az előző hónapokhoz hasonlóan 3 százalék körül alakult. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak a hónapban. A termékkör árindexét az elmúlt hónapokban érdemben befolyásolta a tej és a tejtermékek - az uniós tejkvóta eltörlése miatti - árcsökkenése. A tejtermékek árcsökkenése önmagában 0,3 százalékponttal mérsékelte az éves inflációs rátát.

A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje 1,8 százalékkal nőtt júliushoz viszonyítva, amit elsősorban a friss zöldségek, illetve burgonya áremelkedése magyaráz. A szabályozott termékek széles körében változatlanok maradtak az árak az előző hónaphoz képest.

A fogyasztóiár-index 2014. decemberben (éves változás, %pont)
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlyuk 31,3 százalék)0,7Egyéb tételek hozzájárulása-0,7
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-0,9
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék)0,7Egyéb tételek hozzájárulása-0,7
Forrás: KSH, MNB-számítás

Októbertől érthetőbben magyaráz a jegybank

A mai bejelentés szerint októbertől változik az MNB kommunikációja az inflációs adatokkal kapcsolatosan. A friss adatokat elemző kiadvány megjelenése mostantól még szorosabban követi a KSH gyorsjelentéseinek közzétételét, tartalmában bővebb és közérthetőbb lesz, az összefüggésekről pedig közvetlen tájékoztatást is adnak a jegybank szakértői.

A változás az MNB azzal indokolja, hogy a mára a makrogazdasági adatokkal kapcsolatos kommunikáció szerepe felértékelődött, "egy-egy adat értékelésével a jegybankok segíthetik a gazdasági szereplők monetáris politikával kapcsolatos várakozásainak kialakítását".

A jövő hónaptól a KSH 9 órai adatközlést követően egy órával (10 órakor) az MNB egy elemzést publikál, amely közérthetőbb lesz a közvélemény számára. Emellett az adatok publikálását követően, 9 és 12 között valós időben lehet kérdéseket feltenni az MNB inflációs elemzéseket vezető szakértőjének (ehhez egy online kommunikációs felületet alakítanak ki).