Januártól lépett életbe az éttermeket komoly kihívás elé állító új étlapáfa-szabályozás, amely szerint, ha valaki helyben fogyaszt, akkor 18 százalékos áfával kapja a számlát, ha elviszi vagy alkoholt iszik, akkor 27 százalékra ugrik az áfakulcs. Persze van még egy rakás bonyolult eset, amelyek értelmezéséhez a NAV hétfőn kiadott egy újabb tájékoztatót.

Narancslés csoport és a vodka

Ebben bemutatnak például egy esetet, amikor egy csoport bemegy egy étterembe vagy kocsmába, a számlát pedig egyben kérik, a helyzet pedig azért érdekes, mert a vendégek között van, aki - helyben készült - narancslevet iszik, de van, aki azt vodkával kombinálja.

Ha a vendég helyben készített narancslét kért, akkor a kedvezményes 18 százalékos adómérték alá tartozik, abban az esetben, ha az egység megfelel az éttermi kritériumoknak (például vannak asztalok, székek, takarítás stb.). Ugyanakkor ha a szóban forgó csoport tagjai közül valaki vodkát is kér a narancsléjébe, akkor változik a helyzet, mivel az alkoholokra 27 százalékos áfa vonatkozik, függetlenül minden mástól. A vodka-narancs alkoholtartalmú, tehát 27 százalékos az adója. (A benne lévő narancslé is 27 százalékos adóval ketyeg a vodkatartalom miatt.)

A NAV szerint az, hogy a szolgáltatásról a számlát nem személyenként, hanem egyben kéri a csoport, a szolgáltatás adóját nem érinti. Tehát a számlán a megivott narancsleveknek 18 százalékos áfával kell szerepelniük, a vodkás társaiknak pedig 27 százalékossal.

A NAV-tájékoztatóból kiderül az is, mi a helyzet az önkiszolgáló éttermekben, a helyben fogyasztott első és az elvitelre kért második fogásnál és a savanyúságoknál vagy éppen a SZÉP-kártyás fizetésnél.