Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Egy sor turbó certifikát korai halálát okozták az e heti élénk nemzetközi árfolyamváltozások, a különféle árfolyamrekordok hatására számos sorozatot ütöttek ki a fejlemények. Az ezüstre, az aranyra, a DAX-ra szóló tőkeáttételes short értékpapírokkal történt ez meg, illetve a forint/dollár longgal, kereskedésüket az ilyenkor szokásos eljárás szerint felfüggesztették, és törölték az értékpapírlistáról. Ilyenkor még utoljára lehetett velük a maradványértéken kereskedni, aminek fő értelme, hogy a benn ragadt befektetők előbb jutnak pénzhez a tőzsdei eladással, mint ha megvárnák a maradványérték közvetlen kifizetését. Közel lehetett a kiütéshez a forint/svájci frank long is.

A négyféle törölt certifikát közül háromból egyelőre nincs új short sorozat, a DAX-alapúból viszont igen. A DAX a rendelkezésre álló adatok szerint mostanában a legnépszerűbb az alapvetően hazai kisbefektetők által dominált piacon. Márciusban például 297 millió forint volt a napi átlagos forgalom a turbó típusú certikből, ebből 156 milliónyi, azaz 52 százalék volt a különböző DAX-papírok aránya. Az olajalapúakra a forgalom 25 százaléka, az aranyra kevesebb mint kilenc százaléka jutott.

Nagyon valószínű, hogy a szóban forgó DAX-befektetéseket azért kedvelték, mivel magas tőkeáttétele folytán ez volt az egyik legvolatilisabb termék. (A tőkeáttétel a turbó típusú értékpapíroknál folyamatosan változik, alacsonyabb certifikát-árfolyamoknál nő.) A BÉT egyik statisztikája szerint az EBDAXTS13 ára márciusban 73 százalékkal emelkedett, de árváltozásban a csúcstartó az EBDAXTL18 volt − 77 százalékos zuhanással.

A certifikátok piaca úgy tűnik, folyamatosan bővül. Tavaly egész évben 56,8 milliárd forint volt ezen eszközök forgalma − ez 52 százalékos növekedés volt 2009-hez képest −, amiből 223 millió forintos napi átlagvolumen adódott. Idén az első három hónapban 208, 256 és 307 millió forintos napi átlagértékeket mértek (ezek számtani átlaga 257 millió forint), ami további bővülést vetít előre erre az évre, ha a tendencia fennmarad.

Közzétették azt is, hogy az Erste Bank tizenkilencféle certifikátjának kereskedését péntekre felfüggesztik, mert a szóban forgó papírok alaptermékeire nem lesz kereskedés az adott napon. Minden bizonnyal azért, mert a nagypéntek több európai országban számít piros betűs ünnepnek. Azon certifikátok forgalmát azonban, amelyek mögöttes terméke valamely deviza-keresztárfolyam, nem függesztették fel. A Raiffeisen investment (azaz nem turbó) típusú certifikátjait is felfüggesztik mára.