A Vállalkozásfejlesztési bizottság kormánypárti tagjai minden indoklás nélkül döntöttek úgy, hogy nem veszik tárgysorozatba Tordai Bence párbeszédes képviselő módosító javaslatát, amely megtiltotta volna, hogy a munkanap-áthelyezések miatt hatnapos munkahetek legyenek Magyarországon - tudta meg lapunk a beterjesztőtől.

Ha minden igaz, amit a Fidesz a gazdaságról állít, akkor bőven megengedhető lenne a hatnapos munkahetek megszüntetése - mondta korábban a képviselő egy sajtótájékoztatón. Ráadásul a ledolgozott szombatokat sokan kiveszik a rendes éves szabadságkeretük terhére, illetve aki dolgozik, az sem teszi olyan hatékonyan, mint egy átlagos hétköznapon.

Tordai Bence javaslata szerint az emberi civilizáció és a technológia fejlődése egyre inkább lehetővé teszi azt, hogy az emberek kevesebbet dolgozzanak.

Bár a bizottság tagjai nem indokolták, hogy miért söpörték le a javaslatot, a meghallgatásán részt vevő Varga Mihály - Tordai Bence elmondása szerint - úgy fogalmazott, hogy szerencsésebb időben vissza lehet térni a javaslatra. Egy ilyen módosítás egyébként mintegy 70 milliárd forinttal csökkentené az éves GDP-t - tette hozzá a miniszter. (A GDP folyó áron tavaly 38,4 ezer milliárd forint volt.)

Tordai Bence szerint ebből az is kiderült, hogy azok a korábbi becslések, amelyek egy ilyen döntés hatását a GDP 1-1,5 százalékára tették, erősen túloztak.

Lapunk megkérdezte a pénzügyminisztériumot, hogy mi a véleményük a javaslattal kapcsolatban, amint a válaszolnak, a cikket frissítjük. Ebből az is kiderülhet, hogy mire gondolhatott Varga Mihály a szerencsésebb idővel kapcsolatban, tekintve, hogy a magyar gazdaság növekedésének csúcsán van. A miniszter szerint az idén 4,3-4,5 százalékkal nő majd a magyar hazai össztermék (GDP), és a kormány várakozása alapján jövőre is 4 százalék feletti mértékű lehet a bővülés.

A módosítóról egyébként szó lesz a parlamentben is a hétfői ülésnapon.